Pedro Sánchez aposta per esgotar la legislatura i reivindica un canvi d'època a Espanya

Diu que no vol obrir cap via judicial més a Catalunya i anuncia que el rei acudirà als actes commemoratius dels atemptats de Barcelona i Cambrils.

Compareixença del president del govern d'Espanya, Pedro Sánchez, després del Consell de Ministres
Compareixença del president del govern d'Espanya, Pedro Sánchez, després del Consell de Ministres / Emilio Naranjo (Efe)

Pedro Sánchez ha oferit hui la primera roda de premsa en solitari des que va arribar a La Moncloa. Ha fet balanç de la gestió dels dos mesos que està al Govern. El president pretén esgotar la legislatura malgrat la seua debilitat parlamentària. Només compta amb 84 diputats. "No volem aguantar. Volem avançar. Tenim un full de ruta clar i definit fins al final de la legislatura. Jugarem el partit i volem oferir una senda d'estabilitat i pressupostos per consolidar la recuperació econòmica i l'estat del benestar", ha sentenciat Sánchez a la mateixa sala on compareix cada divendres la portaveu del Consell de Ministres. Amb aquestes paraules ha descartat un avançament electoral malgrat els bons resultats del CIS per al PSOE. "No governe a colp d'enquestes", hi ha subratllat. Ha insistit que, des de la moció de censura, la democràcia s'ha reivindicat i que els ciutadans es reconeixen en un govern que està disposat a fer coses. 

Sobre Catalunya, Sánchez ha declarat que el seu govern seguirà explorant totes les vies de diàleg possibles per arribar a un acord que solucione el conflicte. "Cap via judicial més. El que vull es resoldre-ho des de la política", ha afirmat a propòsit de la pressió que està tenint sobre aquest assumpte tant per part del PP com de Ciutadans. Ha reiterat que el govern defensarà la legalitat i l'Estatut d'Autonomia. A preguntes dels periodistes, ha anunciat que el rei Felip VI assistirà, el 17 i 18 d'agost, als actes de l'aniversari dels atemptats a les Rambles de Barcelona i Cambrils, encara que el govern de Quim Torra no el vol convidar. "El cap d'estat anirà per a traslladar a les víctimes la solidaritat del conjunt de la societat espanyola. Ho hem fet en multitud d'ocasions", ha pronunciat de manera contundent. En la seua intervenció ha defensat el rei Felip VI, i ha dit que representa una "monarquia renovada i exemplar".

En una roda de premsa que s'ha allargat més d'una hora, li han tornat a preguntar per l'exhumació de les restes del dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos. Tampoc hui n'ha confirmat la data. "Si hem esperat 40 anys, esperar una setmana, uns dies... El que cal és que es faça amb totes les garanties, i això és el que està fent el govern". Amb aquestes paraules ha volgut deixar clar que serà prompte.

Pedro Sánchez ha aprofitat la convocatòria per a fer un altre anunci: la creació d'un comandament únic de les forces de seguretat que treballen a l'Estret amb els migrants. I una inversió de 30 milions d'euros per poder atendre'ls a peu de platja i per a la cooperació amb el Marroc. 

També et pot interessar

stats