Pedro Sánchez anuncia una pujada del 2,25% del sou dels funcionaris

El govern espanyol aprovarà la mesura en el Consell de Ministres del divendres a Barcelona.

El president del Govern, Pedro Sánchez, durant la seua compareixença en la sessió plenària del Senat
El president del Govern, Pedro Sánchez, durant la seua compareixença en la sessió plenària del Senat / J. P. Gandul (Efe)
18 de desembre 2018 - 13:50

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat en el Senat que el govern socialista aprovarà, en el Consell de Ministres que se celebrarà aquest divendres a Barcelona, una pujada del 2,25% del sou del funcionariat públic.

Sánchez ha comparegut aquest dimarts davant el ple del Senat per a tractar les línies generals del govern socialista i “elements claus de l'estat del benestar”, després de la derrota a les eleccions andaluses i amb un futur d'incertesa enfront de la crisi catalana. Durant la seua compareixença, ha recordat que l'acord amb els sindicats implica una pujada salarial fixa per a 2019 del 2,25%, a la qual podria sumar-se'n una altra part variable (0,25%) lligada a l'evolució del PIB i un altre 0,25% procedent de fons addicionals.

En un escenari de màxims, la pujada salarial podria aconseguir el 2,75%, encara que, per a això, el PIB hauria de créixer un 2,5% i la previsió és que ho faça un 2,3%. 

El president nega la crisi migratòria

Estava previst que el president del govern dedicara un apartat especial a les polítiques migratòries, a les quals ha dedicat l'última part del seu discurs. Durant la seua intervenció, Sánchez ha negat que Espanya estiga travessant una crisi migratòria i ha criticat a aquells que utilitzen un “llenguatge exagerat i alarmista”. “Mentre Europa viu un estancament demogràfic, el continent africà duplicarà la seua població en tres dècades”, ha admés. No obstant això, el president del govern s'ha mostrat rotund davant el control de les fronteres del sud del país i ha apostat per una migració “segura, ordenada i legal, per tal de frenar la bretxa demogràfica”.

Rebaixa de l'IVA dels productes d'higiene femenina

El cap de l'executiu també ha avançat una rebaixa de l'IVA en els productes d'higiene menstrual en els pressupostos del pròxim any. La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ja va anunciar el passat mes d'octubre la voluntat de rebaixar aquest impost que grava productes com ara els tampons o les compreses. Actualment, estan subjectes a un IVA del 10% i aquesta nova mesura faria que es reduïra fins al 4%. 

No al bloqueig del dèficit

També ha apel·lat al Senat, i en particular als senadors del PP, per a demanar que no bloquegen una senda de dèficit més flexible que permetria, segons el president, frenar la desigualtat i donar més recursos a la majoria de la ciutadania. Sánchez ha recordat que el ple del Congrés vota de nou, aquest dijous, una senda d'estabilitat pressupostària que situa l'objectiu de dèficit públic en l'1,8 per cent del PIB per a 2019. Així mateix, ha al·ludit a les recurrents àrees de sanitat i educació per a justificar el que, en les seues paraules, suposaria “construir noves infraestructures educatives i tancar barracons” o bé “contractar més personal als hospitals i reduir les llistes d'espera”.

També et pot interessar

stats