Pedro Sánchez i Angela Merkel acorden intensificar la cooperació amb el Marroc i Tunísia per a fer front a la crisi migratòria

El president del govern central i la cancellera alemanya estan reunits a Doñana per a abordar temes centrals de la UE.

Pedro Sánchez i Angela Merkel, a Doñana
Pedro Sánchez i Angela Merkel, a Doñana

El president del govern central, Pedro Sánchez, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, han apuntat la necessitat que Europa afronte el repte migratori des d’una visió conjunta, un esforç comú i recursos compartits. Els dos dirigents han acordat  intensificar la cooperació amb els països d’Àfrica per a fer front a la crisi migratòria. En concret, s’han compromés a augmentar el suport al Marroc i a Tunísia. 

Aquestes declaracions les han realitzades aquest dissabte a Cadis, on celebren un cap de setmana de treball amb una especial atenció a la migració. La trobada coincideix amb l’entrada en vigor de l’acord pel qual Alemanya pot retornar a Espanya els migrants interceptats a la seua frontera, encara que siguen sol·licitants d’asil.

“Hem d’intensificar la cooperació amb el Marroc i Tunísia perquè són països que necessiten ajuda i són fronterers”, ha concretat Merkel, qui ha subratllat també que la UE està arribant acords amb països d’origen com Níger, Senegal o Ghana.

Sánchez ha recordat que el Marroc és un dels principals socis de la UE i també pateix la pressió migratòria, per la qual cosa s’ha mostrat a favor de reforçar la cooperació bilateral per a atorgar al Marroc un paper clau per a ordenar els fluxos migratoris. No obstant això, no ha concretat quants diners s’hi dedicaran ni com es farà.

El president del govern ha indicat, a més, que Europa ha de rebutjar l’oportunisme d’aquells que proposen les solucions fracassades del passat, i ha recordat que encara que només hi ha 14 quilòmetres entre les costes d’Espanya i d’Europa, i les del nord d’Àfrica, “hi ha una distància infinitament més gran en termes de desenvolupament econòmic, social i de drets humans”.

També han parlat d’altres temes centrals de l’agenda europea com la defensa, la unió monetària i econòmica, i el pilar social de la UE per a avançar en una posició i estratègia comuna.

Merkel s’allotja a la finca de Las Marismillas, al parc nacional de Doñana, on estiueja Sánchez.

També et pot interessar

stats