Pedro Sánchez accepta l'encàrrec del rei de formar govern perquè "no hi ha alternativa" al PSOE

La setmana que ve iniciarà una ronda de contactes amb el PP, Ciutadans i Podem, als quals demana "altura de mires".

Juan Carlos Hidalgo (Efe)
Juan Carlos Hidalgo (Efe)

El rei Felip VI ha proposat al líder socialista, Pedro Sánchez, com a candidat a la presidència del Govern d’Espanya en el debat d'investidura, segons ha anunciat aquest dijous la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, després de reunir-se amb el cap de l'estat espanyol. 

Durant dos dies, el cap de l'Estat ha anat rebent quinze representants polítics i, a última hora de la vesprada d'aquest dijous, ha convocat la presidenta del Congrés per a comunicar-li la seua decisió, que ha sigut encarregar la investidura al líder del PSOE com a partit més votat en les últimes eleccions generals i amb més possibilitats de sumar suports.

Ara correspon a la presidenta del Congrés posar data al debat d'investidura, d'acord amb el candidat designat per Felip VI. El govern socialista calcula que la cita parlamentària podria tindre lloc la primera o la segona setmana de juliol, ja que en les setmanes prèvies hi ha diversos compromisos internacionals.

Sánchez assumeix l'encàrrec amb "honor i responsabilitat"

Sánchez ha manifestat que assumeix l'encàrrec del rei d'intentar la investidura amb "honor i responsabilitat" i també amb "una enorme gratitud a la confiança expressada pel poble espanyol". Així mateix, ha subratllat que "no hi ha cap altra alternativa possible" a un govern socialista. "O governa el PSOE o governa el PSOE", ha dit.

El candidat a la investidura ha explicat que els quatre eixos del seu programa de govern són la transició ecològica, l'impuls a la digitalització de l'economia, la lluita contra la desigualtat i l'enfortiment del projecte europeu. Es tracta d'una agenda per al futur d'Espanya que "exigirà un consens que transcendisca els límits" dels projectes partidistes i que Sánchez s'ha compromés a afrontar amb "constant voluntat de dialogar i arribar a acords dins del marc constitucional". 

El líder socialista obrirà la setmana que ve una ronda de contactes formals amb els líders d'Unides Podem, PP i Ciutadans, els partits que tenen, en la seua opinió, una major responsabilitat a l'hora de "facilitar o bloquejar la investidura".

També et pot interessar

stats