Pedro Duque: “La Casa de la Ciència donarà veu als governs regionals”

En paraules del ministre, l'objectiu inicial del govern ha sigut estabilitzar el sistema de ciència, innovació i universitats a Espanya.

Pedro Duque parla per a 'Les notícies del matí'
Pedro Duque parla per a 'Les notícies del matí'

A punt de complir els tres mesos al capdavant del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats d'Espanya, Pedro Duque ha visitat València per inaugurar la Casa de la Ciència, que és la delegació del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) a la ciutat. 

També ha atés els micròfons de Les notícies del matí, de la ràdio d'À Punt Mèdia, i ha aprofitat per a fer balanç dels primers mesos com a ministre. Segons Duque, la primera etapa de govern "ha sigut difícil, però crec que ja estem més aterrats i els equips ja estan tots formats." La principal prioritat per al govern era dur a terme una transició fluida i coherent, que tinguera com a objectiu estabilitzar el sistema de ciència, innovació i universitats a Espanya. 

En paraules del ministre, una de les tasques primordials ha de ser dedicar-se a la gent que està a Espanya en situació de precarietat i futur incert i, una vegada aconseguits els pressupostos, “incrementar el sistema perquè es puga recuperar la gent que ha hagut d’anar-se’n a l’estranger”. Duque ha afirmat que és prioritari per a la gestió del Ministeri evitar la fugida de cervells i “que la gent bona i brillant que ha hagut d’anar-se’n a l'estranger, torne. Però, al mateix temps, hem de fer Espanya atractiva també per al talent estranger. Ha d’haver-hi un equilibri”

Pel que fa a les xifres dels pressupostos, el ministre ha assenyalat que al congrés s’ha votat, sense cap vot en contra, arribar al 2,5% del pressupostos generals de l’estat (PGE) per a la ciència i la innovació. “Ara estem entre l’1,5% i el 1,8%. Per tant, hi ha molt a fer encara. Pensem a llarg termini i pensem amb una perspectiva de 10 o 15 anys per a prendre decisions”.

La Casa de la Ciència, veu per als governs regionals

Davant la inauguració la Casa de la Ciència, que és la delegació del Consell Superior d'Investigacions Científiques a la ciutat i motiu principal de la seua visita a València, Duque ha confirmat que es tracta d’una representació del CSIC a València per a tota la Comunitat Valenciana i que serà una manera de donar veu als governs regionals, els ajuntaments i les vora 1.600 persones que treballen en els onze centres de la xarxa.

D’altra banda, el ministre ha recordat que innovació i indústria han de ser inseparables i que, sempre, han de “caminar juntes”. En aquest sentit destaca que "tota empresa que té un projecte innovador amb rellevància científica rep ajuda i finançament del ministeri”, com és el cas de l’empresa d’aeronàutica d’Elx, que ja té contractes amb diverses institucions europees. 

També et pot interessar

stats