La patronal demana mantindre en un 70% la protecció dels treballadors afectats per ERTO

La negociació continuarà dilluns i el govern espanyol confia a aconseguir un acord definitiu sense deixar ningú arrere.

La ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, i el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá
La ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, i el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá / (Europa Press)

La primera reunió que analitzarà l'ampliació dels expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) més enllà del setembre s'ha concretat a les Balears aquest divendres amb un to de consens. La negociació continuarà dilluns i el govern espanyol confia a aconseguir un acord definitiu sense deixar ningú arrere.

La patronal CEOE ha demanat ampliar-los, com a mínim, fins a Setmana Santa o juny: “Els ERTO són una ferramenta fonamental”, ha resumit el president, Antonio Garamendi. Els empresaris defensen que cal mantindre aquest mecanisme pels rebrots, cal seguir parlant també dels ERTO per força major per a empreses que no poden treballar i, dels que permeten, que hi haja una part d'activitat a l'empresa. Així, el president de la patronal s'ha mostrat partidari, com demanaven els sindicats, que la protecció dels treballadors afectats per un ERTO es mantinga en el 70% i no baixe al 50% passats 180 dies.

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha valorat la reunió i la presència dels màxims responsables de les patronals i dels sindicats: “Davant de l'adversitat hi ha unitat”. Així, ha mostrat satisfacció pel to de la reunió i ha anticipat que la comissió tècnica que comença dilluns pretén no esgotar els temps de negociació. La ministra ha valorat les nombroses propostes dels agents socials: “El mecanisme ha sigut útil i ha servit per a salvar 550.000 empreses i, a més, 3.400.000 treballadors i treballadores”, ha resumit.

Per la seua banda, el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, s'ha mostrat molt optimista en la taula de diàleg sobre aquesta ferramenta. A més, ha recordat que, en aquest moment, tres de cada quatre treballadors en situació d'ERTO ja s'han activat i que l'objectiu de l'executiu és que tinguen la major protecció possible fins a arribar a poder reincorporar-se al mercat laboral.

Canvis en les baixes perquè cobrisquen els pares amb fills en quarantena

D'altra banda, Escrivá ha assegurat que el govern espanyol està disposat a introduir "canvis normatius" perquè les prestacions de les baixes per incapacitat temporal per contingències professionals donen cobertura als pares que hagen de cuidar els fills en quarantena. Així, ha dit que s'està analitzant la situació i que l'executiu ha conclòs que el supòsit de pares amb fills que estiguen aïllats però que no estiguen contagiats "no està cobert" per la normativa actual.

També et pot interessar

stats