El passaport de vacunació estarà en marxa "a tot estirar" a finals de juny

La Comissió Europea urgeix tots els estats membres a posar en marxa sistemes informàtics que permeten arreplegar les dades del certificat verd i enllaçar-los a la UE.

Turista britànic a l'aeroport durant la seua visita a Espanya / EFE
Un turista britànic a l'aeroport durant la seua visita a Espanya / EFE

La política europea s'esforça a arribar a l'estiu amb més garanties per a salvar en certa manera la temporada alta del turisme. En eixe context, el director en funcions de la Representació de la Comissió Europea, Jochen Müller, ha mostrat aquest dimecres la seua confiança que el passaport sanitari estiga aprovat "a tot estirar" a la fi de juny per a afavorir una circulació "més fluida" entre els estats membres, que és un "dret fonamental". Müller també ha assegurat que es manté l'objectiu de vacunar un 70% dels europeus adults a finals de l'estiu.

El passaport europeu o certificat verd està impulsat per les demandes de països com Espanya o Grècia, on el turisme té un gran pes dins l'economia. El representant de la Comissió ha urgit tots els estats membres a posar en marxa sistemes informàtics que permeten arreplegar les dades i enllaçar-los a la UE. Müller ha recordat que aquest document engloba tres tipus de certificat: de vacunació, de proves PCR o ràpides d'antígens, i el que indicarà que les persones s'han recuperat de la Covid-19.

Aquests dos últims certificats es proposen per a evitar la discriminació de les persones que no estiguen vacunades, ja que haver sigut vacunat no constituirà un requisit previ per a viatjar.

Quan els estats membres accepten l'acreditació de vacunació per a eximir de determinades restriccions de salut pública, estaran obligats a acceptar, sota les mateixes condicions, certificats de vacunació expedits conformement al sistema de certificat digital verd. Els certificats estaran disponibles tant en format electrònic com en paper a través d'un codi QR i una signatura digital que assegure que el certificat és autèntic.

La Comissió ha explicat també que crearà una passarel·la digital i farà costat als Estats membres en la creació de programes informàtics que puguen utilitzar les autoritats per a verificar totes les signatures dels certificats, i sobre aquest tema ha recalcat la confidencialitat de les dades.

Aquesta mesura se suspendrà una vegada que l'Organització Mundial de la Salut declare la fi de l'emergència de salut pública internacional per la Covid-19.

 

També et pot interessar

stats