Els partits valencians reaccionen al discurs d'investidura de Pedro Sánchez

Mata, Davó i Baldoví remarquen la importància d'aquesta investidura, mentre que Hoyo i Cantó i Gil-Lázaro mostren preocupació pel pacte amb ERC.

El diputat del Compromís al Congrés, Joan Baldoví

El síndic del PSPV a les Corts, Manolo Mata, considera aquesta investidura "la més important de la democràcia espanyola, ja que hi ha l'intent definitiu de posar la política com a element essencial per a l'acord i el progrés. És el moment de resoldre tots els dèficits democràtics de l'estat espanyol i de l'Estat de les Autonomies i hi ha desigualtats intolerables que cal resoldre". Pel que fa al sistema de finançament, Mata ha recordat que una reforma del finançament "beneficiarà especialment la Comunitat Valenciana ja que a hores d'ara és la més perjudicada. A més, el govern del Botànic té una proposta de model de finançament aprovat per totes les forces polítiques de les Corts que comprén més ingressos per IVA i també avança en les competències que tenim". 

Per contra, la diputada del Partit Popular de la Comunitat Valenciana Belén Hoyo ha qualificat de demagògic el discurs de Sánchez i l'ha acusat de "vendre Espanya". Hoyo ha afegit que "és barbaritat que l'acord entre PSOE i Esquerra incloga un referèndum i una taula bilateral entre el govern espanyol i el català. La diputada del PPCV ha anunciat que el seu partit serà "un dic de contenció contra els qui volen trencar Espanya".  Respecte de l'agenda valenciana, Hoyo ha recordat que "l'actual sistema de finançament, que és molt injust per als valencians, va ser aprovat pel govern de Zapatero" i ha reclamat que la seua reforma es complete aquesta legislatura. 

En la mateixa línia, la síndica del PPCV, Isabel Bonig, ha valorat molt negativament el discurs, ja que Sánchez "ha faltat a la seua paraula, ja que va dir que no pactaria mai amb els terroristes de Bildu i ERC, i que tampoc no pactaria amb Podem". Pel que fa a l'agenda econòmica, Bonig s'ha mostrar preocupada perquè "sempre que s'apliquen les mesures econòmiques del PSOE hi ha més destrucció de treball, desocupació i misèria. A més, ha destinat únicament 35 segons a parlar de la reforma del finançament valencià, sense concreció, no fent cas a les demandes de Compromís". 

Compromís es mostrarà "vigilant" al compliment dels acords 

El diputat de Compromís al Congrés , Joan Baldoví,  ha reivindicat l'acord assolit amb el PSOE per a la reforma del finançament. Baldoví ha recordat que "més enllà dels esments concrets en el discurs d'investidura, l’important serà que es materialitze l'acord sobre finançament en els propers huit mesos". Baldoví ha afegit que "ens hauria agradat que Sánchez reconeguera en seu parlamentària que la Comunitat Valenciana és una de les comunitat autònomes pitjor tractades per l'Estat". El portaveu de Compromís ha recordat que "la funció de Compromís serà estar vigilants perquè es complisquen els acords". Tot i això, el diputat valencià s'ha mostrat confiat que dimarts Sánchez obtindrà els suports necessaris per a la investidura. 

Per la seua part, la síndica de Podem de les Corts, Naiara Davó, ha fet una valoració positiva del discurs de Sánchez, ja que "inclou una agenda progressista que permeta tirar endavant un govern amb una marcada agenda social". Davó ha remarcat la necessitat de crear una "Espanya més gran on càpien totes. Espanya estarà unida si la sanitat pública té cura de les nostres persones, si l’educació pública garanteix un futur millor per a les nostres filles i si tenim faenes que ens permeten tindre una vida amb dignitat. La dreta votarà contra tot això encara que ho intente dissimular de moltes maneres". Davó ha reivindicat el paper de Podem en l'acord de govern i en el contingut social del discurs de Sánchez, així com el valor d'exportar el govern del Botànic al govern espanyol. 

Cantó:  “En la mesura que s'atorguen privilegis a Catalunya i Euskadi, perdem els valencians”

El síndic de Ciutadans a les Corts, Toni Cantó ha criticat les mesures econòmiques anunciades per Sánchez ja que, al seu parer, suposaran pujades d'impostos.  Per a Cantó, "el més preocupant és que Sánchez s'ha adreçat més a Torra o Rufián que al conjunt dels espanyols, comprant tot el seu discurs. Al voltant de la crida d'Arrimadas als barons del PSOE per a aturar l'acord amb Esquerra,  Cantó ha recordat que "no ha telefonat a Puig perquè ja és indistingible d’Iceta i de Compromís". Finalment, respecte de l'agenda valenciana, Cantó ha mostrat preocupació "perquè  en la mesura que Sánchez atorgue privilegis a Catalunya i Euskadi, els valencians tindrem menys recursos per a garantir els nostres drets. En la mesura que es parla de cedir més competències a Catalunya, Euskadi i, fins i tot, Galícia, els que eixirem perdent som els valencians". 

Finalment, el diputat de Vox al Congrés Ignacio Gil Lázaro ha qualificat de "gens creïble" el discurs de Sánchez, a qui ha acusat de "posar en risc la unitat d'Espanya i el sistema constitucional”. El diputat de Vox ha afegit que "Sánchez ha passat per damunt el pacte amb Esquerra Republicana, la taula de negociació entre governs i el que ara considera un conflicte polític, que són els temes de fons que preocupen els espanyols. Gil Lázaro ha recordat que "el president Puig i Oltra estan donant suport al pacte amb ERC, amb uns negociadors que demanen explícitament la independència dels Països Catalans; aquest pacte atempta contra la identitat i el futur dels valencians". Finalment, respecte de l'agenda valenciana, Gil Lázaro ha afirmat: "No es creu ningú que el problema del finançament estiga resolt en huit mesos, tal com demana Compromís. La reforma requereix qüestions prèvies com la política fiscal i l'aparell administratiu de l'Estat. Des de VOX apostem per la supressió de l'Estat de les Autonomies i disposar d’un sistema únic i  descentralitzat en províncies i municipis com el model francés".

També et pot interessar

stats