Els partits valencians comencen a preparar-se per a les eleccions

Compromís ha aprovat un reglament de primàries que obre la porta a la incorporació d’Oltra quan es resolga la seua situació judicial

Els partits valencians comencen a preparar-se per a les eleccions / À Punt NTC

La carrera electoral per als comicis de maig deL 2023 obliga els partits valencians a mobilitzar-se. La majoria estan ja tancant calendaris i reglaments per a les primàries i l’elecció de les candidatures municipals.

En l’executiva nacional que s'ha fet aquest dimarts, el PSPV ha aprovat un calendari que estableix celebrar les primàries en tots els municipis amb més de 20.000 habitants entre setembre i el 27 d'octubre.

La majoria dels alcaldes i alcaldesses que ja governen repetiran, i a València, es presentarà l’actual vicealcaldessa, Sandra Gómez, mentre que a Alacant, sembla confirmar-se la candidatura de l’exconsellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, sense arribar a unes primàries contra l’actual consellera d’Innovació, Josefina Bueno. 

La sotssecretària general de la formació, Ana Domínguez, ha indicat que espera que de les primàries isquen els millors caps per solucionar els problemes de la ciutadania, però ha destacat que, ara mateix, no estan pensant en les eleccions perquè “el nostre problema no són les urnes sinó la nevera de la gent".

El PP, per la seua banda, no parla de primàries sinó de seleccionar els millors candidats i candidates, segons ha explicat la seua secretària general, María José Catalá. “La tendència és positiva per al Partit Popular i estem buscant els millors”, ha afirmat. La previsió dels populars és tindre tancades les llistes dels municipis més grans abans del 9 d'octubre.

Quant a Podem, representants de la formació morada afirmen que no tenen pressa per a fer les primàries. Esquerra Unida ha comunicat que tindran les llistes municipals tancades al novembre.

Ciutadans, de moment, continua pendent del procés de refundació, una de les incògnites que queden per a les llistes autonòmiques que tots els partits tancaran entre gener i febrer. La seua síndica a les Corts Ruth Merino, ha afirmat en declaracions als mitjans que decidirà prendrà una decisió “quan arribe el moment” i “en funció de les circumstàncies, personals i de partit”.  

Compromís obre la porta a la tornada d’Oltra

Compromís ha aprovat aquest dimarts el reglament de les primàries, que deixa la porta oberta a la possible incorporació de l’exvicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat, Mónica Oltra, en cas que deixara d’estar imputada pel suposat encobriment en la seua Conselleria dels abusos sexuals a una menor tutelada. Ho fa amb una disposició addicional que permet que l’executiva puga “en qualsevol moment” previ a la legalització de les llistes electorals incloure modificacions en la llista amb “personalitats de la coalició” encara que no s’hagen presentat a les primàries. 

Fonts de la coalició han assenyalat que aquesta mesura és coherent amb la posició que han mantingut des que Oltra va dimitir com a vicepresidenta i diputada després de ser imputada pel suposat encobriment en la seua Conselleria dels abusos sexuals a una menor tutelada: que si així ho desitja, puga tornar a ser candidata quan es resolga la seua situació judicial.

Una altra novetat és que s’atorga als municipis autonomia total per a fer les llistes. Totes les que obtinguen un 75% de vots a favor en una assemblea local seran oficials sense la necessitat d’anar a primàries.

També et pot interessar

stats