Partits sobiranistes de cinc autonomies signen una declaració per la crisi a Catalunya

El manifest conjunt s'ha signat al mateix edifici on el Consell de Ministres es va reunir just ara fa un any.

Dirigents catalans, bascos, gallecs, balears i valencians signen a Barcelona una solemne declaració conjunta en què reclamen un acord polític sobre la crisi catalana.
Dirigents catalans, bascos, gallecs, balears i valencians signen a Barcelona una solemne declaració conjunta en què reclamen un acord polític sobre la crisi catalana. / Foto: EFE/ Jesús Diges

Una desena de partits polítics de cinc comunitats autònomes diferents, Galícia, el País Basc, Illes Balears, Catalunya i la Comunitat Valenciana, han signat una declaració conjunta aquest divendres en què exigeixen un acord polític dialogat sobre la crisi catalana, defensen el dret a l'autodeterminació “dels pobles de l'Estat espanyol”, i l'alliberament dels polítics catalans que es troben en presó. La declaració està traduïda a set idiomes, i el signen representants per Esquerra Republicana, Junts per Catalunya, la CUP, la Crida Nacional, el PDeCAT, Demòcrates, Bildu, el BNG, Més Mallorca, Més Menorca i Esquerra Valenciana.

Les formacions sobiranistes expressen la seua preocupació pel que consideren "greus efectes que tindran les sentències contra els líders polítics i socials catalans per a l'exercici dels drets fonamentals de tota la ciutadania". L'acte de signatura ha tingut lloc a la Llotja de Mar de Barcelona, el mateix espai que ara fa un any el govern espanyol va reunir el seu Consell de Ministres. En el manifest conjunt, els partits signants expressen el rebuig a les condemnes contra els líders independentistes, defensen el dret d'autodeterminació i exigeixen el diàleg com a via de solució.

El text del manifest conjunt qüestiona que Espanya no és un Estat "plenament democràtic i modern com els del seu entorn", i s'exclama per la manca de "reconeixement i respecte a la plurinacionalitat", la inexistència de "separació de poders" i les "amenaces contínues de suspensió de l'autonomia, de l'autogovern i de drets històrics per qualsevol via".

També et pot interessar

stats