Els partits es reuneixen per a avaluar possibles pactes

El PSPV crida Cs a un pacte per l'alcaldia d'Alacant, mentre que a València el PP aposta per un govern amb PSPV i Cs.

Executiva federal del PSOE a Madrid
Executiva federal del PSOE a Madrid / Kiko Huesca (Efe)

Després de la jornada electoral del diumenge, els partits han començat aquest dilluns a reunir-se per a avaluar els resultats i els possibles pactes per a formar govern.

Els socialistes valencians han fet un balanç positiu de les eleccions municipals. El secretari general, Ximo Puig, ha destacat que el PSPV s'ha consolidat com a primera força política de la Comunitat Valenciana i, fins i tot, ha avançat en suport. Puig també ha dit que els socialistes són els que més han crescut a l'Ajuntament d'Alacant, i ha fet una crida a Ciutadans perquè done suport a una opció de centreesquerra i evite que l'extrema dreta de Vox condicione l'alcaldia.

Per la seua banda, el PP també ha reunit la seua gestora per a analitzar els resultats. A València, María José Català ha allargat la mà al PSPV i a Ciutadans per a liderar un bloc constitucionalista que evite l'esquerra nacionalista de Compromís i en què el partit d'ultradreta Vox no siga necessari.

Partits nacionals

A Madrid els partits també estan avaluant els resultats i les possibilitats de pactes. Els socialistes han guanyat a Castella i Lleó i a Múrcia, feus tradicionals populars, tot i que el pacte de les dretes podria deixar-los sense governar. Per això el secretari d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos, li ha llançat un missatge clar a Ciutadans perquè no li done ales a la ultradreta.

En el comité executiu Nacional del Partit Popular, Pablo Casado ha sigut rebut amb aplaudiments i ha assegurat que el seu partit ha començat "la remuntada", i que és el principi de la refundació del centredreta. Isabel Bonig, que hi ha estat present, també es mostrava satisfeta pels resultats aconseguits a la Comunitat Valenciana. 

Per la seua banda, Ciutadans ha acordat crear un comité nacional de negociació per a acordar els millors pactes en comunitats o ajuntaments on Ciutadans siga clau. Sense entrar en escenaris específics, des del partit han explicat que, de moment, no hi ha ordes concretes ni de vetar els socialistes ni d'excloure Vox. 

També et pot interessar