Els partits presenten el programa per a unes eleccions marcades per la imminent sentència del ‘procés’

El PSOE, el PP, Ciutadans i Unides Podem pugnen per seduir l’electorat amb mesures que busquen traure el país del bloqueig polític.

VÍDEO | Els partits presenten el programa per a unes eleccions marcades per la imminent sentència del ‘procés’

La imminent publicació de la sentència del procés independentista de Catalunya marca aquest cap de setmana la precampanya electoral en què els grans partits d’àmbit estatal han presentat el programa amb què concorreran. 

Pedro Sánchez vol una investidura ràpida i per això ha anunciat que, si guanya, farà una oferta a cada partit només 48 hores després de les eleccions. El PSOE ha presentat el "Pla per a avançar i véncer el bloqueig", que inclou quatre pactes d’estat que impliquen una reforma per a facilitar que governe la llista més votada, un gran acord de finançament autonòmic i local, un pacte de defensa de la integritat territorial i un blindatge constitucional de les pensions.

El Partit Popular ja ha contestat aquesta proposta, que el líder de la formació, Pablo Casado, ha qualificat "d’inacceptable" perquè no es creu que siga real. Durant un acte a Madrid, el president del PP ha comparat Pedro Sánchez amb un piròman que, després de provocar un foc, simula intentar apagar-lo. Diu que el secretari general del PSOE no li ha fet cap oferiment a la dreta per a intentar desbloquejar la investidura.

Ciutadans, per la seua banda, impulsarà una llei contra els nomenaments a dit. La mesura vol assegurar, segons ha assenyalat aquest diumenge la número dos de la formació, Inés Arrimadas, que les persones més preparades siguen les que dirigisquen les institucions. En un acte a Móstoles, a Madrid, ha acusat Pedro Sánchez de ser un professional de les influències i ha anomenat suposats exemples de càrrecs col·locats en el CIS, en Paradors, Correus i Televisió Espanyola. 

En la presentació del programa electoral d’Unides Podem a Madrid, el secretari general, Pablo Iglesias, ha assenyalat que en aquestes eleccions cal respondre a la desacceleració econòmica que molts experts, ha dit, anuncien. Fer complir la Constitució i garantir la seguretat mediambiental són dues de les claus que proposa el partit morat.

També et pot interessar

stats