Els partits polítics valencians es preparen per a les eleccions del 2019

La possibilitat d'un avançament dels comicis autonòmics i dels generals plana en les estratègies.

Els partits polítics valencians es preparen per a les eleccions del 2019
Els partits polítics valencians es preparen per a les eleccions del 2019

Quan només falten sis mesos per a la triple cita electoral del 2019, en què, si no canvia res, coincidiran comicis locals, autonòmics i europeus, els principals partits de la Comunitat Valenciana avancen en l'elaboració de les candidatures entre les quals optaran les valencianes i els valencians el 26 de maig.

Tot i això, els partits tenen un ull posat en el que puga decidir el president de la Generalitat, Ximo Puig, sobre un hipotètic avançament de les eleccions autonòmiques abans del quart diumenge de maig. Tampoc no descarten que esdevinga un "superdiumenge" en què també hi haja les eleccions generals i col·loquen, per tant, cinc urnes en les taules electorals.

El PSPV és el partit que més avançat du el procés de candidatures, ja que posà en marxa la maquinària el mes de setembre. Puig ja és candidat a la reelecció com a president de la Generalitat des del 26 de setembre i també han triat ja les persones candidates a l'alcaldia de 60 municipis de més de 20.000 habitants, com ara València, Castelló i Elx. Encara falta tancar les candidatures d'Alacant, suspeses i sense data prevista, i Ontinyent, on la imputació de l'alcalde, Jorge Rodríguez, ha condicionat el procés.

El PPCV està designant les candidatures locals, també des de setembre, en municipis com Alaquàs, Llíria, Vinaròs, la Vall d'Uixó, Dénia i Torrevella, però manté la incògnita de qui encapçalarà la llista a l'Ajuntament de València. La previsió és que l'interrogant no es resolga fins després de les eleccions andaluses, al desembre o el gener. El procés per a les autonòmiques està més ajornat, encara que en el partit ja donen per candidata la presidenta del PPCV, Isabel Bonig, de manera extraoficial.

En Compromís ja han tancat les candidatures d'alcaldies com ara Gandia i Alcoi, i es preveu que a primeries del 2019 se celebren les primàries on determinaran les llistes autonòmiques, europees i de les ciutats de València, Castelló i Alacant. La coalició veu clar que l'objectiu principal és fer Mónica Oltra presidenta de la Generalitat.

Podem està immers en ple procediment de primàries per a establir les candidatures als comicis autonòmics, europeus i de les ciutats de València, Castelló, Alacant i Elx. Precisament aquest diumenge acaba el termini per a votar, i els resultats seran públics el dimarts 27 de novembre. Entre les persones que aspiren a ser cap de llista de Podem per a presidir la Generalitat, estan el catedràtic Rubén Martínez Dalmau, la regidora de Sagunt María Giménez i la professora d'Ètica Àngels Varó. La formació morada també negocia amb Esquerra Unida per a concórrer a les eleccions de forma conjunta. Si finalment arriben un acord, s'haurien de menejar llocs en les llistes.

Finalment, Ciutadans encara no ha tancat un calendari per a fer primàries, però treballa amb la previsió que siguen a principis del 2019. La portaveu en les Corts, Mari Carmen Sánchez, encara no ha confirmat si es presentarà a les primàries per a ser candidata a la presidència de la Generalitat, i el diputat en el Congrés per València, Toni Cantó, ha manifestat la il·lusió de tornar a la Comunitat Valenciana.

També et pot interessar

stats