Els partits polítics presenten les conclusions de la comissió de reconstrucció

L'òrgan, creat el passat 7 de maig, ha acollit en només un mes 112 compareixences, entre elles les de huit membres del govern espanyol.

Imatge d’arxiu de la vicepresidenta Carmen Calvo en una compareixença al Congrés
Imatge d’arxiu de la vicepresidenta Carmen Calvo en una compareixença al Congrés / Congrés

Els grups parlamentaris han de registrar aquest dimecres les seues propostes de conclusions per a la comissió per a la reconstrucció social i econòmica d'Espanya després de la crisi de la Covid-19.

La mesa ha acordat una flexibilització dels terminis dels quals disposaran els grups parlamentaris tant per a presentar els textos amb les propostes de negociació com per a modificar-los mitjançant esmenes. Així, el període de presentació de les propostes acabarà aquest dimecres a les 21:00 hores i no a les 14:00 hores com inicialment s'havia fixat. De la mateixa manera, el marge de temps donat per a la interposició d'esmenes, que acabava en principi el diumenge que ve, ho farà un dia més tard.

L'òrgan, creat el passat 7 de maig, ha acollit en només un mes 112 compareixences, entre elles les de huit membres del govern espanyol. Les propostes es van dividir en quatre grups de treball: el reforç de la sanitat pública; la reactivació de l'economia i la modernització del model productiu; l'enfortiment dels sistemes de protecció social, de les cures i la millora del sistema fiscal; i la posició d'Espanya davant de la Unió Europea.

Cada partit ha de presentar la seua proposta de conclusions davant de cadascun dels grups de treball que, a partir de dijous, es reuniran per separat per a començar a discutir els textos, amb l'objectiu de triar-ne un que servisca de base per a la redacció de les conclusions definitives. La idea és que les conclusions s'aproven el dia 30, després de superar una fase en què els partits podran presentar esmenes. Els textos definitius arribaran al ple del Congrés a mitjan juliol.

En l'últim dia de compareixences de la comissió, els acords entre els grups parlamentaris van quedar molt lluny d'arribar a l'objectiu que pretenia reeditar els Pactes de la Moncloa. Tant és així que Vox va anunciar que abandona l'òrgan i presentarà les seues mesures fora d'aquest fòrum, sense negociar res amb la resta de partits.

També et pot interessar

stats