Els partits del Botànic signen l’acord per als pressupostos del 2019

Han acordat impulsar l’aprovació de 15 lleis a les Corts abans de les pròximes eleccions

El president de la Generalitat, Ximo Puig, la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra i el síndic de Podem, Antonio Estañ signen l'acord pressupostari. Gva
El president de la Generalitat, Ximo Puig, la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra i el síndic de Podem, Antonio Estañ signen l'acord pressupostari. Gva

Els partits del Botànic han signat aquest dimarts l’acord per als pressupostos del 2019. En un acte celebrat al Palau de la Generalitat, el president de la Generalitat, Ximo Puig, la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, i el síndic de Podem a les Corts, Antonio Estañ, han firmat un acord per a desenvolupar 15 lleis abans que acabe la legislatura, a més d’una sèrie de mesures “per a consolidar i aprofundir la tasca feta, per a millorar la vida de la gent”. 

Les principals mesures que han acordat el govern del Botànic i Podem en matèria pressupostària inclouen diferents àrees d’actuació. Pel que fa a l’àmbit de les polítiques socials, es comprometen a “incloure aules de 0-3 anys dins dels plans de construcció de futurs col·legis i avançar fins a aconseguir la gratuïtat del primer cicle d’educació infantil”. 

Així mateix, en l’àmbit de la sanitat pública, el document inclou l’“augment de la dotació pressupostària destinada a atenció primària i salut mental fins a arribar al 20% del pressupost global de sanitat” i la recuperació de la gestió pública del Departament de Salut de la Marina Alta-Dénia.

Una altra de les mesures destacades és el compromís d’“augmentar els fons en cooperació fins a un mínim d’un 0,2% per a avançar cap a l’objectiu del 0,7%”, una reivindicació històrica de les ONG.

Pel que fa a l’habitatge, l’acord de pressupostos atén una de les reivindicacions principals de Podem: l’aprovació del Pla Estratègic d’Habitatge que, segons els signants, “pal·lie els efectes de la bambolla de lloguer i facilite l’accés a l’habitatge en condicions dignes”. A més, preveu la reserva d’un 10% del parc públic d’habitatge a les persones supervivents de violència masclista. 

L’acord també recull un dels anuncis de Puig durant l’últim debat de política general, l’ampliació dels horaris de Metrovalencia en el servei nocturn dels caps de setmana. 

Quant a les mesures sobre polítiques mediambientals i la indústria, l’acord inclou la Tramitació del Pla d’Acció Territorial Sectorial del Comerç de la Comunitat Valenciana (PATSECOVA) per a regular la implantació de centres comercials, una qüestió polèmica durant tota la legislatura pel projecte de Puerto Mediterráneo.

A més, es comprometen a augmentar el pressupost destinat a la Conselleria d’Agricultura per al 2019 fins al 2% del pressupost de la Generalitat. 

Acord per a impulsar 15 lleis abans que acabe la legislatura

Entre les 15 lleis que el PSPV, Compromís i Podem es comprometen a impulsar a les Corts perquè s’aproven, destaquen el projecte de llei electoral valenciana, el projecte de llei d’igualtat de les persones LGTBI, la proposició de llei sobre les competències de les diputacions provincials, la proposició de llei de modificació de l’estatut dels expresidents de la Generalitat i el projecte de llei de serveis socials inclusius. 

Altres de les iniciatives legislatives incloses en l’acord són: la creació del Consell de l’Audiovisual de la Comunitat Valenciana, el projecte de llei del Síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana, el projecte de llei d’infància i adolescència o el projecte de llei de la Generalitat, de modificació de la Llei 5/2014 d’ordenació del territori, urbanisme i paisatge de la Comunitat Valenciana (LOTUP).

També et pot interessar

stats