Els partits del Botànic defenen el treball del govern valencià abans i durant la pandèmia

Compromís i Podem coincideixen a reclamar a Puig que continue les polítiques valentes contra la dreta.

Muntatge amb els síndics d'Unides Podem, Naiara Davó, de Compromís, Fran Ferri i del PSPV, Manolo Mata
Muntatge amb els síndics d'Unides Podem, Naiara Davó, de Compromís, Fran Ferri i del PSPV, Manolo Mata / À Punt NTC

El debat de política general d'aquesta vesprada ha tingut un to més amable per al Consell. Tres de les quatre intervencions han sigut dels portaveus d'Unides Podem, Compromís i del PSPV-PSOE a les Corts, els tres partits que formen el govern del Botànic per segona legislatura. Els portaveus dels tres partits, després d'haver sentit les crítiques de l'oposició al treball del Consell durant la pandèmia i en la negociació dels pressupostos de fons, han fet una defensa de la tasca feta i del que queda per fer.

Compromís reclama no abandonar les polítiques valentes ni frenar el Botànic

El síndic de Compromís, Fran Ferri, ha assegurat que la seua formació està disposada a dialogar i a sumar, però no a governar “demanant permís als partits de la dreta”. En al·lusió a la política del Consell, li ha dit al president de la Generalitat, Ximo Puig, que ara no és el moment “d’abandonar les polítiques valentes ni de frenar el Botànic”. “És el moment de més Botànic i més polítiques a les persones”, ha afegit.

Sobre possibles pactes per als pressupostos de 2021, Ferri ha afirmat que des de Compromís “només” acceptaran un acord amb els partits democràtics, que “respecten” la pluralitat i que li “poden parar els peus a aquelles formacions que fan apologia de la dictadura”.

D’altra banda, el síndic de Compromís ha incidit que la societat valenciana avança cap a un nou model plurilingüe, criticant que se’ls acusara de sectaris i “aldeans”. Així, mentre ha indicat que al territori valencià es poden veure fins a 30 canals de televisió íntegrament en castellà, només una, en referència a À Punt, ofereix contingut íntegrament en valencià. “En aquest poble divers, orgullós de ser plural, continuarem parlant llengües, continuarem parlant valencià i ningú ens farà abaixar la cara”, ha manifestat.

Unides Podem demana mantindre el rumb

La portaveu d'Unides Podem, Naira Davó, ha defensat durant la seua intervenció a les Corts que "no s'havia fet tant mai" per protegir els valencians i valencianes com durant la pandèmia. Davó ha admés els reptes econòmics i socials i ha remarcat que cal un projecte "Botànic", valent. La portaveu de Podem ha donat en diversos moment de la seua intervenció un suport explícit del partit a Puig. "No tinga por president de continuar treballant per mesures valentes i necessàries, fins i tot tornar a confinar-nos si fora necessari, hem salvat moltes vides d'aquesta manera i tindrà sempre el suport d'Unides Podem per a fer-ho", ha dit Davó al president.

Davó ha criticat les polítiques d'amiguisme, de privatització i de beneficis per a unes minories amb els diners de tots però que socialitzava les pèrdues. I ha afegit que el govern del Botànic va posar fi, a partir del 2015, a "vint anys de destrosses institucionals" per a donar pas al "moment valencià". "Des d'Unides Podem mantenim el rumb clar", ha afegit per a afegir després que necessiten fer més en aquest nou camí que fa cinc anys va iniciar el govern del Botànic.

Entre els eixos bàsics, Davó ha considerat irrenunciable la política de reversió d'hospitals de gestió privada, però també de residències. També ha reiterat la necessitat de continuar lluitant per un nou finançament i ha deixat clar que els fons europeus han de tindre present el "greuge" històric a la Comunitat Valenciana.

El PSPV defensa el treball del Consell i recolza a Ana Barceló

El torn d'intervencions de la primera jornada del debat de política general ha conclòs amb les paraules de Manolo Mata, en nom del PSPV-PSOE. Mata ha defés el govern del Botànic de les crítiques que els partits de l'oposició han llançat durant el debat. I les seues paraules han provocat renou en l'hemicicle en diferents moments de la intervenció. Durant el discurs ha defés el treball del PSPV-PSOE a les Corts i la presidència de Puig.

El representant socialista ha agraït al govern valencià la tasca "individual i col·lectiva". El síndic ha mencionat la consellera de Sanitat, Ana Barceló, a qui ha agraït la dedicació. "És un govern que ha ajudat a salvar vides", ha resumit. I ha recordat que hi va haver "pressions" per a evitar que el 7 de març se suspenguera un partit de bàsquet, i que va ser una decisió valenta, encara que dolorosa, suspendre les Falles de 2020. Així, ha acusat el PP de destruir durant els 20 anys que va governar a la Comunitat Valenciana.

Durant la intervenció Mata ha advertit que aquesta etapa d'anormalitat i d'excepcionalitat s'allargarà en el temps i ha defés que és un bon moment per a obrir debats, com el fet que hi haja tants majors a les residències que no reben cap visita.

Puig agraeix l'actitud proactiva dels socis

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha agraït als socis de govern el suport que han donat al Consell, així com la seua actitud "proactiva i d'ajuda en la cogobernabilidad" de la Comunitat Valenciana. Puig ha considerat que, entre tots els partits que conformen el Consell, estan fent una "via valenciana" en el segle XXI, que està basada en una mirada diversa, plural, que no és maniquea i que per tant "no pot ser sectària".

També et pot interessar

stats