Els partits del Botànic confien en el nou govern, però adverteixen que seran “contundents” amb les exigències

El PSPV afirma que l’executiu “coneix les necessitats”, mentre que Compromís reivindica el finançament just i els fons per a la dependència.

VÍDEO | Els partits del Botànic confien en el nou govern, però adverteixen que seran “contundents” amb les exigències

Els partits del Botànic s’han mostrat confiats amb el nou govern espanyol, encara que assenyalen que seran "contundents" amb les exigències per a reclamar el que correspon a la societat valenciana. 

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha demanat, després de la presa de possessió dels nous ministres, que “xafen l'accelerador”. En aquest sentit, Puig ha fet referència a problemes valencians, alguns dels quals “estan molt de temps sense tindre la dedicació suficient. Esperem que ara la tinguen, començant pel finançament”. Així, considera que es tracta d’"avançar en el programa d'investidura", que inclou "mesures socials, de superació dels desequilibris territorials i que Espanya tinga a Europa el pes que ha de tindre-hi".

El seu company de partit i portaveu del PSPV Manolo Mata ha manifestat "moltíssima il·lusió" perquè, "per primera vegada", hi ha "molta" gent en l'executiu. Mata ha restat importància al nombrós govern que han configurat Sánchez i Iglesias: "Ja no és el cas de si són valencians o no, sinó gent que coneix la nostra realitat, que sap com estem i el que necessitem. A partir d’ací serem molt contundents en el nivell d'exigència", ha asseverat.

Així mateix, en Compromís, la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, espera que l’agenda valenciana estiga damunt de la taula i que no es retarde més la posada en marxa de les reivindicacions i els compromisos que l’acord d’investidura inclou quant a “finançament, infraestructures i, per tant, la consignació en els pressupostos generals de l’Estat i la regularització del deute” que manté l’Estat amb la Comunitat Valenciana. 

Per la seua banda, el portaveu de Compromís, Fran Ferri, ha manifestat que la composició del govern espanyol "no és tan important com que tinguem presència en el Congrés i que garantisca que l'executiu ens necessita per a qualsevol política i llei". Ferri també s'ha referit, com Oltra, a la "importància" que arribe el finançament "just" a la Comunitat, a les inversions de l'Estatut d'Autonomia i que el finançament a la dependència "siga el que ha de ser", entre altres assumptes.

Per últim, Ferran Martínez, diputat d’Unides Podem, ha lamentat que l'oposició haja aprofitat el nombre de ministres “per a començar a atacar el govern abans d’iniciar l'activitat”. "És el primer govern de coalició de la història i cal donar-li un marge de confiança. Tenim un programa de govern ambiciós que abasta els principals reptes que tenim com a país i cal donar-li un marge de confiança", ha dit.

El PP desconfia d’alguns ministres

En l’oposició, per a la presidenta dels populars, Isabel Bonig, la visió del nou govern és ben diferent: "Els nomenaments i l'actitud i trajectòria d'alguns ministres no augura tot el millor", ha declarat. Pregunta per si el PP està disposat a acceptar un pacte d'Estat amb Sánchez, ha replicat que Pablo Casado, president dels populars, "ja li'l va acceptar".

També et pot interessar

stats