La participació en les eleccions a Galícia puja 6,16 punts a les 17:00 h respecte el 2020

A les 17:00 hores d'aquest diumenge han exercit el dret al vot un total d'1.000.795 persones, el que suposa un 49,13% de l'electorat convocat a les urnes

2,2 milions d'electors gallecs estan cridats aquest 18F a les urnes per a elegir el nou govern de la Xunta
2,2 milions d'electors gallecs estan cridats aquest 18F a les urnes per a elegir el nou govern de la Xunta / À Punt NTC
18 de febrer 2024 - 12:52 Actualitzat: 18 de febrer 2024 - 17:28

Més de 2,2 milions de persones estan convocades a votar aquest diumenge a Galícia per a elegir el govern de la Xunta. Les 3.951 taules dels 2.346 col·legis electorals de Galícia han quedat constituïdes a primera hora i, de moment, la jornada electoral es desenvolupa amb normalitat i a aquesta hora els principals candidats ja han exercit el dret de vot.

La participació en les eleccions al parlament gallec fregava el 50% a les 17:00 hores d'aquest diumenge, 6,16 punts per damunt de les dades registrades en els comicis del 2020. Segons les dades de la pàgina web oficial de les eleccions, a hores d'ara han exercit el dret a vot 1.000.795 persones, el 49,13% dels electors convocats a les urnes.

Les dades de participació mostren que l'electorat s'ha mobilitzat en la segona part de la jornada, ja que al migdia, aquesta era del 17%, 2,43 punts menys que en les anteriors eleccions.

Pel que fa al vot per correu, s'han admés al voltant de 59.000 vots, un 20% menys que els registrats el 2020. Aquests vots s'introduiran en les urnes en tancar els col·legis, a les 20:00 hores, per la qual cosa les dades que s'oferisquen abans que tanquen els centres electorals seran els corresponents a la participació en temps real.

A més de l’electorat censat a Galícia, cal sumar altres 476.544 inscrits en el cens electoral de residents absents, vora un de cada cinc electors, que en aquests comicis poden ser crucials. Per a l’escrutini d’aquests vots caldrà esperar fins a la setmana que ve, entre el 23 i 26 de febrer.

La més matinera, a les 9:30 hores, ha sigut la candidata del BNG a la presidència de la Xunta, Ana Pontón, que ha fet una crida des de Santiago de Compostel·la a la "participació massiva" i ha animat els gallecs perquè acudisquen a votar amb "il·lusió i esperança" en un dia en el qual Galícia "pot fer història".

Pontón, l’única candidata que repeteix, s'ha mostrat convençuda que Galícia "es juga obrir un temps nou". "Si totes les persones que volen obrir un temps nou voten, tinc la certesa que això serà així", ha dit, al mateix temps que ha assenyalat que està "tranquil·la, contenta i il·lusionada". I és que les enquestes han obert la porta a un possible tomb en les urnes que podria donar a la líder del Bloc Nacionalista Gallec la presidència de la Xunta.

Dues hores més tard, al voltant de les 11:30 hores, ha sigut el torn dels presidenciables del PSdeG i el PPdeG. Després de votar a Lugo, el candidat socialista José Ramón Gómez Besteiro ha afirmat que “com més gent participe d'aquest dia històric, millor, tinc molt bones vibracions”. “Al Partit Socialista hem fet una campanya tan propositiva que animem tothom que isca a votar”, ha dit.

La capacitat del PSdeG per a mantenir els escons podria ser essencial per a poder formar govern amb Pontón, segons els sondejos que preveuen un estancament del vot socialista.

Per la seua banda, el candidat del PP gallec i successor d’Alberto Núñez Feijóo en la presidència de la Xunta, Alfonso Rueda, ha assegurat a Pontevedra que les “sensacions” de tots dos “són molt bones”.

La cinquena majoria absoluta consecutiva dels populars podria estar en l’aire segons els sondejos i la seua pèrdua suposaria un terratrémol en el PP autonòmic i estatal. De fet, Feijóo seguirà de ben a prop el recompte des de Génova, segons ha anunciat la formació.

A tocar del migdia ha sigut el torn de la candidata de Sumar, Marta Lois, que ha votat a Santiago de Compostel·la: “Hui és un dia de molta il·lusió i esperança”. Lois ha fet una crida a la participació perquè “les urnes s'òmpliguen de paperetes i que no es quede cap papereta a casa". Els resultats seran una prova de foc per al partit de Yolanda Díaz setmanes abans de celebrar l'assemblea fundacional.

Des de la Corunya ha votat la candidata de Podem, Isabel Faraldo, que ha afirmat que “ho han posat tot” de la seua part en la campanya en un “escenari molt difícil” per a la formació. “Hui han d'eixir tots a votar perquè el canvi a Galícia siga possible", ha dit. Podem va decidir anar en solitari i cap de les enquestes els dona representació parlamentària.

També et pot interessar

stats