Parlaments regionals europeus donen suport a la creació d'una agència sobre multilingüisme

L’objectiu és promoure la diversitat lingüística i vetlar per la protecció de totes les llengües europees i pels drets lingüístics dels parlants.

El president de les Corts Valencianes, Enric Morera, presentarà el decàleg elaborat per la CALRE a Brussel·les
El president de les Corts Valencianes, Enric Morera, presentarà el decàleg elaborat per la CALRE a Brussel·les / Europa Press

La Conferència d'Assemblees Legislatives Regionals Europees (CALRE) ha proposat que es cree una agència europea per al multilingüisme per promoure la diversitat lingüística europea i que vetle per la protecció de totes les llengües europees i pels drets lingüístics dels parlants.

Aquest és un dels punts d'un decàleg elaborat pel grup de treball de la CALRE sobre la diversitat lingüística a Europa, el qual ha coordinat el president de les Corts Valencianes, Enric Morera, i que es presentarà aquest dimecres a Brussel·les, coincidint amb el Dia Europeu de les Llengües.

El decàleg proposa també incloure els drets lingüístics en la carta de drets fonamentals de la Unió Europea, o demanar que les institucions europees garantisquen el suport necessari perquè totes les llengües regionals, minoritàries o minoritzades d'Europa tinguen el major grau possible de reconeixement oficial .

Així mateix, demana que les institucions europees adopten una política lingüística comuna capaç de garantir la revitalització i la normalització de les llengües regionals, minoritàries o minoritzades, i que totes les llengües europees participen en les estratègies comunitàries, amb independència del nombre de parlants i l'estatus oficial que tinguen.

A més, defensa l’aprovació de lleis que garantisquen l'existència de mitjans de comunicació públics en aquestes llengües i el suport a les organitzacions que treballen a favor de la diversitat cultural i lingüística.

Document sobre la diversitat cultural

D’altra banda, la CALRE ha elaborat un document sobre la diversitat cultural que destaca que el patrimoni cultural és un llegat que cal preservar i transmetre a les generacions futures, i que la diversitat cultural solament es pot protegir i promoure si es garanteixen llibertats fonamentals com la llibertat d'expressió.

El document reivindica també que la diversitat cultural és una característica distintiva de la UE, la qual està compromesa a respectar la riquesa de la seua diversitat cultural i lingüística i a vetlar per la conservació i el desenvolupament del patrimoni cultural europeu. 

A més, afirma que protegir aquest "valuós llegat" comporta combatre qualsevol forma de discriminació de les minories culturals i lingüístiques i, alhora, fer efectiu el compromís dels estats membres i de les institucions de la UE en la lluita contra la desaparició de les cultures i llengües minoritzades.

També et pot interessar

stats