El Parlament de Catalunya rebutja reivindicar l'autodeterminació

La cambra reclama un referèndum pactat sense fixar ultimàtums al govern espanyol.

La portaveu del grup parlamentari del PSC, Eva Granados, es disposa a intervenir en el ple del Parlament
La portaveu del grup parlamentari del PSC, Eva Granados, es disposa a intervenir en el ple del Parlament / Toni Albir (Efe)

El ple del Parlament català ha rebutjat reivindicar l'autodeterminació de Catalunya, després de quedar tombada una proposta de resolució transaccionada per Junts per Catalunya (JxCat) i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i la CUP, durant les votacions en el debat de política general.

La proposta no ha tirat avant després que els sobiranistes han perdut la majoria del ple com a conseqüència de la ruptura de JxCat i ERC en la mesa. L'òrgan rector de la cambra ha rebutjat el vot delegat dels diputats de JxCat suspesos, que no han volgut designar un substitut. Per això, ERC i JxCat no poden mantindre la majoria de 69 diputats que tenien amb la CUP.

Quan han votat la proposta de resolució de la CUP sobre autodeterminació i república, aquests tres grups li han donat suport, sumant 65 vots, mentre que la resta de grups l'han votada en contra, sumant-ne també 65, i, després de persistir l'empat en tres votacions, la proposta ha quedat rebutjada.

El text demanava a la cambra "afirmar el dret imprescriptible i inalienable de Catalunya a l'autodeterminació tal com es va manifestar en les disposicions aprovades en la cambra per a poder exercir aquest dret".

La proposta dels cupaires també demanava que la cambra se solidaritze amb els diputats "objecte de persecució policial i judicial" per facilitar el tràmit i disposicions parlamentàries, destacant l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell.

Després del rebuig del Parlament, la diputada cupaire Maria Sirvent ha demanat la paraula per a afirmar que, per al seu grup, la proposta "ha tirat avant, perquè la CUP considera que els diputats no estan suspesos".

La cambra reclama un referèndum pactat sense fixar ultimàtums 

D'altra banda, el Parlament català ha aprovat una resolució de JxCat i ERC que insta la Generalitat de Catalunya a un diàleg amb el govern central que incloga "negociar un referèndum acordat, vinculant i reconegut internacionalment que respecte el dret a decidir de la ciutadania".

La resolució també afirma que el diàleg ha de ser "sense condicions ni renúncies", i no inclou l'ultimàtum que el president Quim Torra va llançar a Pedro Sánchez pel qual l'independentisme li retiraria el suport en el Congrés si no oferia aquest referèndum abans de novembre.

La iniciativa inclou altres demandes, com exigir al govern central "la retirada dels recursos d'inconstitucionalitat a les lleis socials aprovades pel Parlament de Catalunya en el mandat anterior, i tot el text ha quedat aprovat per 67 vots a favor -JxCat, ERC i Catalunya En Comú Podem (CatECP)-, 60 en contra -PSC, PP, Ciutadans i CUP- i dues abstencions de diputats del bloc sobiranista.

També et pot interessar

stats