El Parlament de Catalunya ratifica Quim Torra com a diputat i president de la Generalitat de Catalunya

La resolució s’ha aprovat amb els vots a favor de Junts per Catalunya, Esquerra Republicana i la CUP

El Parlament de Catalunya ratifica Quim Torra com a diputat i president de la Generalitat de Catalunya
El Parlament de Catalunya ratifica Quim Torra com a diputat i president de la Generalitat de Catalunya

El ple del Parlament de Catalunya ha aprovat la resolució presentada conjuntament per Junts per Catalunya, Esquerra Republicana i la CUP com a resposta a la inhabilitació del president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra. El text, aprovat amb els vots favorables dels partits promotors insta el Parlament a rebutjar la resolució de la JEC, que qualifica de "colp d'estat". També ratifica Torra com a diputat i cap de l'executiu i reafirma que "l'únic marc jurídic que pot alterar el càrrec de president és la llei de la presidència de la Generalitat de Catalunya i el reglament del mateix Parlament de Catalunya, que és l'únic que en pot alterar la composició".

Durant el debat, el Grup Parlamentari de Ciutadans ha demanat empara a la cambra, ha qualificat el ple "d'un nou colp d'estat similar al del 6 i el 7 de setembre del 2017" i l'ha acusat de "xafar les institucions". La mesa del Parlament ha rebutjat la petició i s'han tramitat les tres propostes de resolució presentades pel PSC, Catalunya en Comú-Podem i els partits independentistes. En la seua intervenció, la diputada de Ciutadans Lorena Roldán ha insistit que "Torra ja no és president, no perquè ho diga jo, sinó perquè ho diu la JEC" i ha reclamat a Torra que convoque eleccions anticipades.

En la seua intervenció, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat que recorrerà contra la decisió de la JEC i ha reclamat que el ple del Parlament "ha d'escollir entre respectar la voluntat democràtica i la sobirania del Parlament o acceptar l'alteració autoritària d'un òrgan polititzat com la JEC". Torra ha apel·lat als diputats i diputades presents: "No us demano adhesió personal ni a les meves polítiques, sinó que feu una reflexió si l'agressió que es va produir ahir contra un diputat és legitima i si no mereix un rebuig frontal. Hui sóc jo, però demà pot ser qualsevol de vosaltres. Si tolerem ara aquesta agressió, demà ja no ens quedarà res". Tot seguit, Torra s'ha posat a disposició del Parlament "si està disposat a no claudicar davant la repressió".

La secretària general adjunta i portaveu d'Esquerra Republicana, Marta Vilalta, ha apostat per blindar Quim Torra com a president de la Generalitat de Catalunya al mateix temps que també ha mantingut l'aposta concretada en l'acord entre Esquerra i el PSOE per una taula de diàleg. La diputada republicana ha afegit que "tenim l'opció de fer compatible la confrontació democràtica necessària en aquest moment i el diàleg i la negociació per a una resolució democràtica al conflicte. A més, Vilalta ha apostat perquè siga Torra el que lidere la negociació amb el govern espanyol.

Pel que fa al PSC, el seu primer secretari, Miquel Iceta s'ha mostrat convençut que la resolució de la JEC no és aliena a la investidura i ha recomanat a Torra que recórrega contra la inhabilitació de la JEC i també la del TSJC, a més de reclamar diàleg "dins la llei, encara que siga per a canviar-la". Per la seua part, Jéssica Albiach, de Catalunya en Comú-Podem, ha qualificat la resolució de la JEC "d'aberració jurídica" i ha recordat que el debat no es "sobre independentisme i no independentisme. Diem que sí a les institucions catalanes i diem que sí a l'autogovern". El diputat de la CUP Carles Riera s'ha expressat en termes semblants i ha separat la gestió de Torra de la defensa de les institucions catalanes.

Concentració de les entitats independentistes a les portes del Parlament

Durant la celebració del ple al Parlament de Catalunya, l'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural han convocat una concentració de suport a Quim Torra a la porta de la cambra, que ha aplegat centenars de persones. La convocatòria estava prevista al passeig de Lluís Companys, però s'ha traslladat al parc de la Ciutadella.

També et pot interessar

stats