El Parlament de Catalunya investeix l'independentista Quim Torra per 66 vots enfront de 65

El 155 decaurà automàticament quan prenga possessió el nou Govern català.

Quim Torra, president de la Generalitat de Catalunya, al Parlament
Quim Torra, president de la Generalitat de Catalunya, al Parlament / Andreu Dalmau (EFE)

Quim Torra (Blanes, 1962) ha sigut escollit com al 131 president de la Generalitat de Catalunya en segona votació al Parlament. La majoria independentista ha possibilitat l’elecció del candidat de Junts per Catalunya (JxCat) designat des d'Alemanya per Carles Puigdemont amb els 66 vots a favor de JxCat i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), enfront  dels 65 vots en contra de Ciutadans, el PSC, Catalunya en Comú-Podem i els diputats i les diputades del Partit Popular de Catalunya; i l'abstenció de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP).

El candidat, que dissabte passat no va aconseguir la majoria qualificada que requereix la llei en la primera votació, ha aconseguit la investidura en la segona, per majoria simple, gràcies a la abstenció dels quatre representants de la CUP, com van decidir diumenge en assemblea. 

Catalunya té president 199 dies després de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució en aquell territori. Els seus efectes conclouran automàticament només prenga possessió el nou Govern, tal com estableix l'acord del Consell de Ministres d’octubre que va posar en marxa la intervenció de la Generalitat de Catalunya com a conseqüència del procés independentista i la celebració del referèndum de l'1 d'octubre de 2017.

En el segon discurs d'investidura, Torra ha promés governar per a tots els catalans siguen o no independentistes, però amb l'objectiu d'instaurar "una república per a tots". Alhora, ha demanat disculpes públicament pels seus tuits de fa sis anys i alguns articles que va escriure: "De cap manera la meua intenció era ofendre [els espanyols]. Em penedisc i no tornarà a ocórrer", ha explicat.

Des de l'oposició, Ciutadans, els socialistes catalans, Catalunya en Comú-Podem i els representants del Partit Popular al Parlament han criticat que amb la seua intenció de construir una república, el nou president de la Generalitat "no respecte el marc legal constitucional" i deixe de costat la meitat dels catalans que no són independentistes

També et pot interessar

stats