El Parlament de Catalunya aprova la resolució sobre autodeterminació que suspengué parcialment el Constitucional

JxCat, ERC i la CUP han tirat avant un text en rebuig de la sentència que condemna la cúpula independentista pel 'procés'.

El president català, Quim Torra (dreta), i el vicepresident, Pere Aragonés (esquerra)
El president català, Quim Torra (dreta), i el vicepresident, Pere Aragonés (esquerra) / Andreu Dalmau (Efe)

Un mes i mig després que es dictara la sentència contra els líders independentistes, el Parlament de Catalunya ha aprovat un text en resposta a la sentència. Amb els vots de JxCat, ERC i la CUP, la cambra avala la polèmica resolució que va suspendre parcialment el Tribunal Constitucional per les referències al dret a l'autodeterminació i a la reprovació de la monarquia, al·lusions que ha recuperat mitjançant esmenes. 

La resolució l'han aprovada per majoria absoluta amb els 68 vots que sumen les tres formacions, davant els 21 vots en contra del PSC i el PP i huit abstencions de Catalunya en Comú Podem. Els 36 diputats de Ciutadans, directament, s'han absentat de la votació. 

En el text aprovat per la cambra s'exigeix la llibertat dels empresonats i declara que la sentència és "injusta", "limita l'exercici dels drets fonamentals" i "s'emmarca en una deriva autoritària". 

Els partits independentistes han xocat durant les últimes setmanes amb el Tribunal Constitucional a propòsit de la redacció del document. L'alt tribunal va suspendre la tramitació d'un fragment del punt 11 de la resolució conjunta de les forces independentistes, que plantejava que el Parlament "reitera i reiterarà, tantes vegades com desitgen els diputats i les diputades, la reprovació de la monarquia, la defensa del dret a l'autodeterminació i la reivindicació de la sobirania del poble de Catalunya per a decidir el seu futur polític".

Aquest fragment ha quedat esborrat de la resolució que s'ha votat aquest dimarts en el ple, però JxCat, ERC i la CUP han aprovat esmenes que citen textualment, a manera de recordatori, la frase retirada pel TC i expressen el seu "rebuig" a la suspensió parcial del text.

El govern espanyol avisa: no deixaran sense resposa res il·legal

L'executiu central ha advertit al Parlament català que mai deixaran sense resposta res que siga il·legal, en referència a les al·lusions al dret a l'autodeterminació i a la monarquia que es fan en la moció aprovada. Fonts del govern espanyol han explicat que esperaran a la publicació oficial de la resolució abans de prendre qualsevol decisió o iniciar un recurs judicial, però han deixat clar que no permetran que la cambra autonòmica cometa cap acció il·lícita.  

També et pot interessar

stats