El Parlament de Catalunya aprova que els diputats suspesos pel Tribunal Suprem podran ser substituïts

La mesura suposa que els diputats mantindran l'acta i que podran delegar el vot.

El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, junt amb el portaveu de JxCat, Albert Batet
El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, junt amb el portaveu de JxCat, Albert Batet / Alberto Estévez (Efe)

El Parlament de Catalunya ha rebutjat aquest dimarts suspendre els sis diputats processats pel Tribunal Suprem i ha aprovat que podran designar un company del seu grup parlamentari per a delegar els drets parlamentaris que els corresponen, inclòs el vot. Aquesta substitució es planteja per temps indefinit i suposa que els diputats mantindran l'acta però delegaran el vot, amb la qual cosa es produeix una situació insòlita a la cambra catalana. 

La mesura ha eixit avant amb els vots a favor de JxCat, ERC i Catalunya en Comú. La CUP, per la seua banda, ha optat per votar-hi en contra i PSC-Units no ha votat. Tant PP com Cs han optat directament per abandonar l'hemicicle abans que començara la votació. 

Ciutadans ja ha afirmat que no reconeixerà els vots dels diputats suspesos i que, en els pròxims dies, presentarà una querella contra el president del Parlament, Roger Torrent, i els integrants sobiranistes de la mesa. El portaveu parlamentari, Carlos Carrizosa, ha confirmat també que la formació durà el dictamen aprovat aquest dimarts al Tribunal Constitucional, i presentarà un recus d'empara per tractar d'anul·lar-lo. 

Carrizosa ha advertit el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que no li permetran "claudicar" davant de les exigències de l'executiu català. Per això ha instat Sánchez a interposar un recurs d'inconstitucional davant de l'alt tribunal perquè, segons ha admés, és la via més ràpida per a suspendre el dictamen. 

També et pot interessar

stats