La paritat retrocedeix al Congrés després del 10N

La pujada de Vox explica en part el descens de la presència femenina, ja que el 73% dels seus diputats són homes.

La paritat retrocedeix al Congrés després del 10N
La paritat retrocedeix al Congrés després del 10N

Les eleccions generals celebrades diumenge han tingut un impacte negatiu en la igualtat del Congrés. En la XIV legislatura hi haurà 151 diputades, 13 menys que en l'anterior. Això suposa un descens del 8% en la presència femenina a la cambra baixa.

Els comicis del 10N han conformat un Congrés integrat per un 56,9% de d’homes (199) i un 43,1% de dones (151). Després de les eleccions del 28 d'abril, el percentatge de diputades es va situar en el màxim històric, amb un 46,9% i 164 parlamentàries.

La pujada de Vox explica en part el descens de la presència femenina, ja que el 73% dels seus 52 diputats són homes. També ha quedat desequilibrat el grup popular, amb el 58% de diputats.

Tant el PSOE com Ciutadans aporten el mateix nombre de diputats que de diputades, un 50%, i en el cas d'Unides Podem les dones constitueixen el 51% del grup confederal. El nombre de diputades també supera el d'homes en el cas d'ERC, amb 7 dones i 6 homes.

Bastant lluny de la paritat queden els grups del PNB (5 homes i 2 dones), Junts per Catalunya (5 homes i 3 dones) i EH Bildu (3 homes i 2 dones). Dins del futur Grup Mixt, la CUP i Coalició Canària aportaran cadascun un diputat i una diputada, mentre que el BNG, el regionalista càntabre PRC i Teruel Existeix entren al Congrés cadascun amb un diputat, tots homes. Navarra tindrà dos diputats, tos dos homes i Més País tindrà dos diputats i una diputada.

Llistes aparentment paritàries

Les llistes de candidatures electorals que van presentar els partits polítics per a concórrer a les eleccions generals eren més o menys paritàries. Les candidates al Congrés constitueixen el 49,7% de les llistes del PSOE, el 48,1% del PP, el 50,6% de Ciutadans, el 50% d'Unides Podem, el 45,7% de Vox i el 52% de Més País.

També et pot interessar

stats