El papa Francesc sobre Catalunya: "Espanya ha de reconciliar-se amb la seua pròpia història"

El pontífex ha destacat que l'expressió "unitat nacional" és fascinant, però "que mai es valorarà sense la reconciliació bàsica dels pobles"

El papa Francesc, aquest dilluns en una entrevista
El papa Francesc, aquest dilluns en una entrevista / Cope

El papa Francesc ha afirmat que la clau sobre el tema de l'independentisme de Catalunya és que Espanya "ha de fer un pas de reconciliació amb la pròpia història", en una entrevista a la ràdio espanyola Cope.

En ser preguntat pel referèndum sobre la independència a Catalunya, Francesc ha explicat que "hi ha països d'Europa que estan hui dia fins i tot en procés d'independència, com Kosovo", però que "són fets històrics que estan caracteritzats per una sèrie de particularitats". "El més clau en aquest moment en qualsevol país que té aquest tipus de problemes, és preguntar-se si s'han reconciliat amb la pròpia història", ha afirmat.

"Jo no sé si Espanya està totalment reconciliada amb la seua pròpia història, sobretot la història del segle passat. I, si no ho està, crec que ha de fer un pas de reconciliació amb la seua història, la qual cosa no vol dir claudicar de les postures pròpies, sinó entrar en un procés de diàleg i de reconciliació; i, sobretot, fugir de les ideologies, que són les que impedeixen qualsevol procés de reconciliació", ha assegurat el pontífex.

El papa ha agregat que l'expressió "unitat nacional" és fascinant, però "que mai es valorarà sense la reconciliació bàsica dels pobles". Ha afirmat que qualsevol govern "siga del signe que siga, ha de fer-se càrrec de la reconciliació i veure com porten avant la història com a germans i no com a enemics o almenys amb aqueix inconscient deshonest que em fa jutjar un altre com a enemic històric".

Obri l'opció de visitar Santiago de Compostel·la

El papa Francesc també ha confirmat que té previst a més del viatge a Glasgow per a la cimera del clima COP26, visites a Xipre, Grècia i Malta. Sobre una possible visita a Espanya, ha declarat que al president de la Xunta de Galícia li va prometre "pensar l'assumpte". Segons ha dit, a Europa visita només els països xicotets i que si va a Santiago, "va a Santiago, però no a Espanya, que quede clar", perquè la seua opció fins ara de viatge a Europa "són els països xicotets" i ha recordat que va estar a "Estrasburg, però no a França".

També et pot interessar

stats