La pandèmia no penalitza el PSOE, que trau 11,8 punts d'avantatge al PP un any després d'eleccions

Vox es manté com a tercera força i Ciutadans redueix la diferència amb Unides Podem a només 1,9 punts.

Executiva del PSOE a Madrid aquest dilluns
Executiva del PSOE a Madrid aquest dilluns / Inma Mesa (Europa Press)

El Baròmetre d'Opinió del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) del mes de novembre, un any després de les eleccions generals, manté el PSOE com primer partit del país amb un suport del 30,4%, amb 11,8 punts d'avantatge sobre el PP, que es queda en el 18,6%. Tots dos partits retrocedeixen respecte al mes anterior, el PSOE un 0,4% i el PP un 0,3%, encara que els socialistes en un any marcat per la gestió de la pandèmia del coronavirus no perden força. Dotze mesos després del comicis, el PSOE puja 2,4 punts, mentre que el PP baixa 2,2 punts respecte a novembre de 2019.

L'enquesta es va dur a terme els primers dies de novembre després que no prosperada la moció de censura de Vox i que s’aprovara el nou estat d'alarma pel coronavirus fins al mes de maig. La moció no ha afectat Vox, que es manté com tercera força amb el 13,2%. Creix un 0,7% respecte al mes passat, però baixa 1,89 punts respecte al seu resultat electoral.

Unides Podem, amb un 11,4%, retrocedeix respecte a octubre (11,7%) i també respecte a novembre de fa un any (12,8%). El que sembla recuperar-se, encara que molt lentament després de la davallada electoral d'Albert Rivera, és el nou Ciutadans, liderat per Inés Arrimadas. El baròmetre de novembre del CIS li dona un 9,5% dels vots, un 0,7% més que el mes passat i 2,7 punts més que en les eleccions. Així, Ciutadans redueix la seua diferència amb el partit de Pablo Iglesias, que fa un any li treia 6 punts i ara només 1,9.

Per la seua banda, Més País-Compromís és manté respecte a octubre (1,8%), però perd un 0,6% respecte a fa un any, percentualment molta força, ja que va treure el 2,4% dels vots.

Igualtat entre els dos blocs d'esquerra i de dreta

Per blocs, la coalició de govern de PSOE i Unides Podem sumen al novembre el 41,8% dels sufragis i els tres partits estatals del bloc de centredreta (PP, Vox i Ciutadans), el 41,3%, amb només mig punt la diferència entre tots dos. En les eleccions, els partits de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias van sumar el 40,84%, mentre que Pablo Casado, Santiago Abascal i llavors Albert Rivera van comptabilitzar un 42,7%, un 1,86% més que el bloc d'esquerra. Per tant, aquests dotze mesos de govern han permés a PSOE i Unides Podem créixer i sumar més que els tres partits d'oposició.

També et pot interessar

stats