Els països membres de la UE donen llum verda a l'acord del Brexit

Durant la tercera setmana de gener està previst que també l'aprove el Parlament Europeu.

Imatge d'arxiu d'una manifestant amb una bandera britànica i una de la Unió Europea
Imatge d'arxiu d'una manifestant amb una bandera britànica i una de la Unió Europea

Els 27 països de la Unió Europea (UE), a través dels seus ambaixadors a Brussel·les, han aprovat aquest dilluns l'acord per a la relació futura amb el Regne Unit després del Brexit, pas necessari perquè el pacte aconseguit la nit de Nadal puga aplicar-se parcialment a partir de l'1 de gener. La Unió Europea i el Regne Unit van anunciar el dia 24 un acord per a regular les seues relacions comercials una vegada que entre en vigor el Brexit aquest 1 de gener. El pacte, anunciat 1.645 dies després del referèndum i quasi en el temps de descompte, encara no s’ha fet del tot públic, però ja s’han avançat algunes de les principals claus.

"Llum verda a l'acord del Brexit: els ambaixadors han aprovat unànimement l'aplicació provisional de l'acord comercial i de cooperació entre la UE i el Regne Unit des de l'1 de gener de 2021", ha anunciat en Twitter el portaveu de la presidència alemanya de torn del Consell de la UE, Sebastian Fischer. L'adopció final haurà de fer-se per procediment escrit abans de les 15:00 hores de demà.

La decisió té lloc després que, durant el cap de setmana, les capitals i els experts de Brussel·les hagen analitzat amb deteniment les 1.246 pàgines de l'acord. Una vegada s'haja formalitzat l'adopció per escrit, es podrà procedir a la firma de l'acord de comerç i cooperació entre la UE i el Regne Unit. A continuació, es demanarà al Parlament Europeu que done llum verda a l'acord, la qual cosa està previst que ocórrega en la tercera setmana de gener, quan se celebre el primer ple de 2021.

També et pot interessar