Pacte de mínims dels independentistes a Catalunya per a evitar la repetició electoral

Esquerra, Junts i la CUP desencallen les negociacions i presenten un acord amb quatre punt

La secretària general d'Esquerra, Marta Vilalta, en els corredors del Parlament abans de la reunió amb Junts i la CUP per a desencallar la govenabilitat a Catalunya EFE/Toni Albir
La secretària general d'Esquerra, Marta Vilalta, en els corredors del Parlament abans de la reunió amb Junts i la CUP per a desencallar la govenabilitat a Catalunya EFE/Toni Albir / Toni Albir / Efe
12 de maig 2021 - 17:00

Esquerra, Junts per Catalunya i la CUP han arribat aquest dimecres a un pacte de mínims per a evitar la repetició electoral. Després de dues hores de reunió les tres formacions han emés un comunicat que planteja un “gran acord nacional per a l’autodeterminació” i un “espai per al debat de l’estratègia independentista més enllà de la governabilitat”. 

Les relacions van quedar molt tocades dissabte, quan el candidat d’Esquerra a la investidura, Pere Aragonès, va anunciar que ja no continuaria negociant un govern de coalició amb Junts per Catalunya, formació a la qual acusa de dilatar la negociació, i que a partir d'ara només contemplaria governar en solitari.

Els negociadors han acordat quatre "punts de mínims" basats en una proposta que havia posat damunt la taula la CUP.

En el primer punt, es comprometen a "donar una resposta a la crisi social i econòmica" que viu Catalunya, mentre que en el segon aposten per "construir un mur de defensa dels drets fonamentals i bàsics que tenen un ampli suport per part de la societat catalana i que no caben en el marc de l'Estat".

En tercer lloc, assumeixen el compromís de convocar una primera reunió de treball per a configurar "un gran Acord Nacional per l'Autodeterminació, que vaja més enllà de partits polítics i que agrupe l'àmplia majoria social del país favorable" a un referèndum.

"Amb el compromís inequívoc que des del diàleg i l'embat democràtic amb l'Estat es puga aconseguir l'exercici de l'autodeterminació i l'amnistia durant la pròxima legislatura", afigen.

Finalment, es comprometen a "aconseguir un espai per al debat de l'estratègia independentista més enllà del marc de la governabilitat".

Per part seua, el líder del PSC al Parlament, Salvador Illa, ha demanat a Esquerra que "alce el cordó sanitari" que va plantejar als socialistes abans de les eleccions del 14F i facilite una majoria d'esquerres liderada pel PSC.

"A ells els interpel·le: si no ix la via independentista que està fracassada, deixen almenys que es puga articular un govern d'esquerres i alcen el cordó sanitari que van signar contra el PSC", ha dit en una visita a Mataró (Barcelona).

També et pot interessar

stats