Pablo Iglesias insta Pedro Sánchez a demanar una moció de censura

Rivera anuncia que "avaluarà" la seua relació amb el govern, i la resta de l'oposició assenyala la responsabilitat de Rajoy.

Pablo Iglesias moments abans del debat de les esmenes parcials al projecte de Llei de Pressupostos Generals de l'Estat de 2018
Pablo Iglesias moments abans del debat de les esmenes parcials al projecte de Llei de Pressupostos Generals de l'Estat de 2018 / Javier Lizón (Efe)

La sentència del cas Gürtel que condemna l'extresorer del PP, Luis Bárcenas, a 33 anys i 4 mesos de presó i a pagar una multa de 44 milions d'euros ha desencadenat una onada de reaccions polítiques des de l'oposició. El líder de Podemos, Pablo Iglesias, ha recordat al PSOE que estan disposats a recolzar una moció de censura, i el PDeCAT ha demanat la dimissió de Rajoy. En la mateixa línia s'ha pronunciat Compromís, que també ha exigit la dimissió del president del govern a través d'un comunicat i la celebració d'un ple monogràfic al Congrés sobre la sentència de l'Audiència Nacional.

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha anunciat que el seu partit "avaluarà" què ha de fer la resta de la legislatura i la seua "relació amb el govern" en la pròxima executiva del partit l'11 de juny. D'altra banda, fonts del PSOE han declarat que és "inacceptable" la resposta del PP i del govern ja que la sentència implica "políticament" el president Mariano Rajoy.

El PSOE ha considerat "inacceptable" la resposta del PP i del Govern davant la sentència del cas Gürtel, ja que en la seua opinió implica "políticament" al president de l'executiu i del PP, Mariano Rajoy. El portaveu del PSOE, Óscar Puente, ha qualificat el PP de "partit antisistema" perquè "en comptes d'apartar el corrupte, busca generalitzar el problema i dir que tots són iguals". Puente ha dit que la sentència "parla per ella mateixa" i ha recordat que a més dels 33 anys per a Bárcenas i 51 per a Correa, es condemna el PP per "beneficiar-se a títol lucratiu".

Així mateix, l'alcaldessa de Barcelona i líder de Barcelona en Comú, Ada Colau, ha demanat a Pedro Sánchez presentar una moció de censura per a tirar fora el govern de Mariano Rajoy.

El PP recorrerà contra la sentència de la Gürtel

El PP recorrerà contra la sentència de la Gürtel

El Partit Popular ha anunciat que presentarà un recurs contra la sentència. Fonts del govern han insistit en què els fets de la sentència no l'"afecten de cap manera" i destaca que "ningú en la direcció del PP, ni en l'actual ni en les anteriors, coneixia cap pràctica irregular".

La sentència de l'Audiència Nacional condemna el Partit Popular com a persona jurídica a pagar 245.492 euros per lucrar-se de Gürtel a través dels seus exalcaldes en Majadahonda i Pozuelo, Guillermo Ortega i Jesús Sepúlveda. Fonts del govern han recalcat que la sanció civil contra el partit implica "expressament el desconeixement dels fets i, per tant, l'absència de responsabilitat penal".

El president de la Xunta i líder del PP gallec, Alberto Núñez Feijóo, ha assegurat en roda de premsa que el que ha de fer el PP és "acatar, complir i continuar garantint que això no tornarà a passar".

 

També et pot interessar

stats