Pablo Iglesias assegura que “ha avançat molt” en l’acord dels pressupostos amb Pedro Sánchez

El secretari general de Podem afirma que encara no hi ha un acord definitiu, però que espera que arribe a l’octubre.

Pablo Iglesias ha parlat en roda de premsa després de reunir-se al palau de La Moncloa amb Pedro Sánchez
Pablo Iglesias ha parlat en roda de premsa després de reunir-se al palau de La Moncloa amb Pedro Sánchez / Kiko Huesca (Efe)

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha assegurat que “ha avançat molt” en l’acord sobre els pressupostos generals de l’Estat amb el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez. Tot i això, Iglesias ha afirmat que encara no hi ha un acord definitiu, però que la seua intenció és poder entendre’s per poder aprovar-los a l’octubre.

Pablo Iglesias ha fet aquestes declaracions després de reunir-se al palau de La Moncloa amb Pedro Sánchez per a analitzar la situació política d'Espanya i avançar en les negociacions dels pressupostos per al 2019.

D’aquesta manera, el secretari general de Podem ha declarat que la seua intenció amb el govern espanyol és la de “cogovernar junts en el Parlament” i “aconseguir polítiques que afavorisquen les majories del país”.

Iglesias, en la roda de premsa posterior a la reunió amb Sánchez, ha detallat els acords als quals ha arribat amb el president del govern espanyol i les propostes que li ha traslladat.

Així, ha destacat que han acordat abaixar els impostos als treballadors autònoms, amb quotes progressives o amb l’absència de quotes cas que no es cotitze la quantitat suficient. A més, han decidit abaixar l’impost de valor afegit (IVA) en els productes de primera necessitat, tot i que no ha detallat en quins.

D’altra banda, en matèria d’educació, també han consensuat revertir les retallades educatives, una decisió que es plasmarà en la disminució del nombre d’alumnes per aula i en l’augment de beques associades a la renda dels familiars. A més, Iglesias i Sánchez han acordat la universalitat i gratuïtat de les escoles de 0 a 3 anys i que cap família sense recursos econòmics es quede sense llibres de text.

Un dels acords que més ha emfatitzat Pablo Iglesias ha sigut el de suprimir el vot pregat que, segons el polític de Podem, “permetrà que els espanyols residents a l'estranger tinguen totes les facilitats per a votar”.

A més, ha avançat que hi ha un principi d’acord en l’actualització de les pensions a l’IPC. “Per a nosaltres serà crucial que el Pacte de Toledo assumisca això la pròxima setmana”.

Propostes que el govern espanyol estudiarà

Pablo Iglesias també ha detallat les propostes que ha traslladat a Pedro Sánchez i sobre les quals no hi ha hagut acord, però que el cap de l’executiu espanyol s’ha compromés a estudiar.

Entre aquestes destaquen la regulació dels preus dels lloguer en les “àrees de tensió”, el reconeixement de l’estat palestí, la pujada del salari mínim interprofessional a 1.000 euros, una llei de dependència “digna”, el copagament farmacèutic o la baixada del preu de la llum.

També et pot interessar

stats