Otegi assegura que el Suprem vol “desestabilitzar l'escenari polític”

El coordinador d'EH Bildu ha comparegut en roda de premsa després que el Suprem haja decidit repetir el juí del cas Bateragune.

Arnaldo Otegi en la roda de premsa
Arnaldo Otegi en la roda de premsa / Efe

El coordinador d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, ha opinat aquest dimarts que la decisió del Tribunal Suprem de repetir el juí a ell i a altres dirigents abertzales pel cas Bateragune pretén “criminalitzar-los” per a “desestabilitzar l'escenari polític”, en el qual la coalició abertzale és cada vegada més “decisiva”.

Otegi ha comparegut a la seu d'EH Bildu a Sant Sebastià acompanyat de la resta de condemnats en el cas Bateragune, el suposat intent de reconstruir Batasuna sota les ordes d'ETA: Rafa Díez Usabiaga, Arkaitz Rodríguez, Sonia Jacinto i Miren Zabaleta. També hi han assistit dirigents de la coalició per a presentar una “lectura política” de la resolució feta pública pel Suprem, de la qual disposa, ha dit, d'“una nota de premsa”.

No ha volgut entrar en les qüestions jurídiques de la resolució, encara que ha dit que “la partida no està acabada”. “Hi havia una partida d'escacs que va acabar amb la nul·litat. Ara el Tribunal Suprem ha mogut peça, però no serà l'únic que moga peces i veurem com acaba la partida”, ha advertit.

Després de recordar que la iniciativa de repetir el juí va partir de Vox, “amb el suport de la Fiscalia”, Otegi ha assegurat que l'objectiu prioritari de la decisió consisteix a “criminalitzar el lideratge de l'esquerra independentista basca”, perquè “per a la seua desgràcia” aquest sector creix “exponencialment”, i “cosa que és encara més important”, és cada vegada “més decisiu” políticament a Euskadi, Navarra i ara també a Espanya.

“Això és una cosa insuportable per al règim del 78”, un sector en el qual ha inclòs “els de la plaça de Colón, els militars que han fet cartes, ara s'hi suma la judicatura i els mitjans de comunicació de la dreta extrema”. “Són els que van pactar una Transició en determinades condicions i volen preservar els seus privilegis i les impunitats que van pactar llavors”, ha afegit.

“Volen que ens desviem del camí, d'una estratègia que s'ha demostrat eficaç. Això no ocorrerà, que perden tota esperança”, ha proclamat. Otegi ha afirmat que els pressupostos generals de l'Estat de 2021 estan sent sotmesos a moltes lectures, les habituals del Congrés i el Senat i també “les dels militars en la reserva, que han presentat una esmena a la totalitat, i ahir també el Tribunal Suprem va presentar una esmena a la totalitat, perquè no li agrada el que està passant”.

La decisió també té “posat un ull a Catalunya”, ha prosseguit el líder d'EH Bildu, perquè mostra als independentistes catalans que “el TS està disposat a desobeir Estrasburg”. Ha aclarit que no té previst “fer-se a un costat” i abandonar el lideratge d'EH Bildu, com va plantejar recentment el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, a qui ha recomanat que s'afilie a EH Bildu si té alguna proposta millor per a ocupar la coordinació de la coalició.

També et pot interessar