Ortuzar afirma que és el PNB el que "ha arruïnat" les possibilitats de Feijóo de ser president

El president dels nacionalistes bascos assegura que el líder del PP ja sap que el partit basc és "incompatible amb Vox"

El president del comité executiu del PNB, Andoni Ortuzar
El president del comité executiu del PNB, Andoni Ortuzar / À Punt NTC

El president del comité executiu del PNB, Andoni Ortuzar, ha afirmat que el seu partit és el que "ha arruïnat" la possibilitat que el president del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, puga "anar a una investidura directa" com a president del govern i arribar a La Moncloa. En la conversa que van mantindre al principi de setmana els dos líders, Ortuzar va comunicar al popular que el PNB és "incompatible" amb Vox, i que el programa que havia defensat en campanya era contrari al que havien fet els nacionalistes bascos.

"Si el PNB haguera dit dilluns a Feijóo que entra a negociar, les coses haurien sigut completament diferents, veritat? És a dir que, al final, votar al PNB també en (eleccions) espanyoles, és un vot útil", ha afegit.

Ortuzar va telefonar dilluns passat a la nit al candidat del Partit Popular a la presidència de l'executiu per a traslladar-li la seua negativa a iniciar converses per a facilitar la seua investidura, després que aquest va tractar de contactar al llarg de la jornada amb el màxim representant del PNB.

Aquesta decisió s'havia acordat en la reunió que l'EBB, la direcció de la formació jeltzale, havia tingut el mateix dia a la seu de Sabin Etxea de Bilbao, en coherència amb el que havia mantingut al llarg de les últimes setmanes.

Els diferents dirigents bascos, entre ells el promateix Ortuzar, havien advertit públicament en reiterades ocasions que Feijóo havia "travessat una línia roja en posar Vox en les institucions" i que el PNB no entraria, "de cap manera", en "l'equació PP-Vox".

En una entrevista concedida a Radio Euskadi Andoni Ortuzar ha considerat aquest dijous que la pèrdua de vots en aquestes eleccions generals del seu partit també s'ha degut a la polarització que s'hi ha donat i perquè els comicis eren a Corts Generals, i els resultats són diferents als comicis bascos.

En tot cas, ha subratllat que una part de la gent que ha votat altres vegades al PNB han pensat que en les generals s'havia "de parar Vox". Per això, ha volgut llançar "un missatge per a tots aquells que han pensat en el vot útil" i han votat a altres opcions: "El que ha parat l'opció de Feijóo per a anar a La Moncloa ha sigut el PNB. Si el PNB haguera dit dilluns a Feijóo que entra a negociar, les coses haurien sigut completament diferents, veritat?".

Ortuzar ha defensat que, "al final, el vot útil és possible amb diferents argumentacions i, per descomptat, votar al PNB també en (eleccions) espanyoles, és un vot útil". "Perquè nosaltres hem sigut els que hem arruïnat les possibilitats de Feijóo d'anar a una investidura directa. Posem l'accent i en valor també la posició de partits com el nostre, també en l'àmbit estatal", ha remarcat.

Conversa amb Feijóo

Pel que fa a la conversa telefònica que va mantindre amb Alberto Núñez Feijóo, ha assegurat que ell va ser "educat, però clar, perquè no queden dubtes i perquè no puga haver-hi males interpretacions".

"Jo li vaig fer veure que la posició del PNB era molt clara, era molt nítida. Vista l'aritmètica parlamentària, l'única opció que té el PP és sumar amb Vox. Nosaltres amb Vox som incompatibles i, a més, els vaig expressar també que les manifestacions i els avanços que havia fet ell d'un possible programa de govern eren radicalment contradictoris amb el que defensa el PNB i que això feia impossible asseure'ns a negociar una investidura", ha afegit.

Segons ha insistit, aquest contacte amb Núñez Feijóo va ser "clar i cordial, i no va ser molt llarga". El president del PNB va tindre la sensació d'ell sabia quin anava a ser la seua reacció. "Tots tenim calculadora en mans i sabem el que és possible i el que no és possible", ha assenyalat.

També et pot interessar

stats