Oriol Junqueras i Joaquim Forn compleixen un any empresonats

Aquest divendres es coneixeran les penes de presó que demanarà la fiscalia.

Oriol Junqueras, en una imatge d'arxiu
Oriol Junqueras, en una imatge d'arxiu / Europa Press

El president d’Esquerra Republicana de Catalunya Oriol Junqueras, i l’exconseller de l’Interior, Joaquim Forn, compleixen 1 any a presó aquest divendres, 2 de novembre, data en què, a més, es coneixeran les penes que la fiscalia demanarà per als líders polítics. Els partits independentistes i les entitats sobiranistes Òmnium Cultural i l’Assemblea Nacional de Catalunya celebren un acte conjunt davant de Lledoners per a exigir-ne la llibertat. 

Durant la vesprada d’ahir, milers de persones que va convocar Esquerra Republicana, van protestar per l’empresonament de Junqueras. El president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, i el vicepresident del govern català, Pere Aragonés, asseguraren que només n’accepten l’absolució. Oriol Junqueras ha demanat la llibertat condicional en quinze ocasions, però els jutges creuen que Junqueras podria continuar demanant la independència de Catalunya per via unilateral.

Fa un any, Junqueras i alguns membres del govern de Carles Puigdemont abandonaven l’Audiència Nacional. Els van encvair a Estremera: Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva, Dolors Bassa, Meritxell Borràs, Carles Mundó i Santi Vila. Junqueras i Forn estan en presó preventiva sense fiança. Turull, Rull, Bassa i Romeva van eixir al desembre, però van tornar a entrar en març; Mundó, Borràs i Vila estan en llibertat amb mesures cautelars.

La jutgessa Carmen Lamela va processar Junqueras i Forn per delictes de pertinença a organització criminal i de sedició per haver consentit la celebració de l’1-O i no haver frenat el setge a la Conselleria d’Economia els dies 20 i 21 de setembre de 2017.   No obstant això, segons les fonts jurídiques, no es descarta que en l’escrit d’acusació del matí, la fiscalia qualifique els fets, finalment, de rebel·lió.

També et pot interessar

stats