Oriol Junqueras: "Em considere un pres polític"

L'exvicepresident de Catalunya defensa el referèndum i denuncia al Suprem que se'l persegueix per les idees.

VÍDEO | Oriol Junqueras: \"Em considere un pres polític\"

"Estic convençut que se m'acusa per les meues idees i no pels meus fets. Entenent que és un juí polític no contestaré a les preguntes de les acusacions". Així ha arrancat l'esperada intervenció al Tribunal Suprem de l'exvicepresident de la Generalitat de Catalunya, Oriol Junqueras, en el juí als líders del procés independentista

Una intervenció que ha decidit fer en castellà, malgrat que el tribunal ha acceptat a l'inici d'aquesta tercera sessió del juí que els processats puguen respondre en català. Una opció que se'ls ha atorgat per "raons emocionals" i per a resoldre una "hipotètica indefensió", com havien al·legat les defenses, segons ha volgut subratllar Manuel Marchena, president de l'alt tribunal.

Junqueras ha traslladat al tribunal la convicció d'estar sent jutjat per les seues idees en lloc de per uns fets concrets, i des d'aquest plantejament ha fet una justificació política del procés d'independència que l'ha dut al banc dels acusats, orientat per les preguntes del seu advocat, Andreu van den Eynde.

"Des del meu punt de vista res del que hem fet és delicte. Fer un referèndum no és delicte", ha manifestat l'exvicepresident del govern català, que ha emparat la consulta en la necessitat de donar una eixida política a una demanda majoritària, pacífica i sostinguda en el temps de la societat catalana. Una posició que, ha insistit, s'ha defés des d'una actitud pacífica i sense incidents, i que ha comparat amb els processos d'independència d'Islàndia i Noruega, i amb els referèndums d'Escòcia i el Quebec.

Persecució ideològica

El líder d'Esquerra Republicana ha situat l'origen del projecte de referèndum en la declaració d'inconstitucionalitat de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, impulsada pel PP, que considera que va projectar una situació d'orfandat, i la falta de voluntat de diàleg del govern central. "La cadira d'enfront sempre estava buida", ha declarat. Dos factors, que considera, van impulsar l'independentisme a la societat catalana. "Si abans érem 10 diputats a favor de la independència ara en som més de 70 al parlament català. Alguna cosa ho explicarà i segur que no és només mèrit meu", ha dit Junqueras.

L'exvicepresident del govern de Catalunya ha assegurat que el creixement d'aquest sentiment, quan l'independentisme es constituïa en proposta majoritària en àmbit parlamentari, ha dut a una persecució ideològica i la criminalització del debat. "Resulta d'una ironia cruel que aquells que es neguen a parlar acusen de parlar a aquells que practiquen la retòrica", ha dit.

"Als contribuents no els va costar res"

Oriol Junqueras també ha negat que es destinaren fons públics a l'organització del referèndum de l'1 d'octubre, malgrat que la llei catalana de pressupostos preveia una partida destinada a processos electorals. Una dotació que, segons ha explicat, no es va gastar en la consulta. "Als contribuents no els va costar res", ha dit. També ha assegurat que tant el llavors ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, i el president del govern, Mariano Rajoy han reconegut aquest fet. 

Amor a Espanya

En la seua línia de defensa, l'exvicepresident del govern de Catalunya ha manifestat l'estima amb Espanya, però ha defés una relació d'igual a igual entre Catalunya i l'estat espanyol en el marc d'una Europa federal. "Jo he dit moltes vegades que estime Espanya. I és veritat", ha assegurat Junqueras. 

L'expresident de la Generalitat de Catalunya s'enfronta a la petició de pena de 25 anys de presó per la fiscalia, pel delicte de rebel·lió agreujat per malversació de cabals públics.

També et pot interessar

stats