Les organitzacions de jutges critiquen la falta d’autonomia del poder judicial

Els col·lectius lamenten la mala imatge en l’elecció del nou president del Consell General del Poder Judicial.

El Consell Judicial d’Europa reitera que el funcionament de la justícia espanyola no s’ajusta als estàndards europeus.
El Consell Judicial d’Europa reitera que el funcionament de la justícia espanyola no s’ajusta als estàndards europeus.

Les tres organitzacions principals de jutges i magistrats han criticat la mala imatge de la justícia després de l’acord entre el PSOE i el PP per a nomenar el nou president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del Tribunal Suprem. Els col·lectius judicials expressen respecte per la figura del magistrat Manuel Marchena, però no veuen amb bons ulls que el seu nom s’haja sabut abans que el voten els vocals que formaran el Consell.

El portaveu a València de Jutges i Jutgesses per a la Democràcia, Joaquim Bosch, ha confessat que el Consell d’Europa “diu reiteradament que el funcionament de la justícia espanyola no s’ajusta als estàndards europeus, perquè en altres països hi ha consells de la judicatura amb una composició mixta que garanteix la vigilància al poder judicial i evita els abusos de poder”.

Des de Jutges i Jutgesses per a la Democràcia es denuncia que encara no es coneixen tots els noms dels vocals que formaran el consell i hi ha el nom del president. Bosch confirma que “açò contradiu els principis constitucionals i la llei orgànica mateix que regula el funcionament de l’organisme que diu que són els 20 vocals els que han de nomenar el seu president”. Amb el nomenament polític del Manuel Marchena com a president “s’ha trencat amb la idea de separació de poders o autonomia del poder judicial”. El portaveu denuncia que hi ha una cúpula judicial instrumentalitzada i funciona com a corretja de transmissió del poder polític”.

Joaquim Bosch ha confessat que “haurien elegit a una dona, perquè hi ha biaixos discriminatoris i era important donar prioritat al fet que fora una dona”. A més a més, declara que “no els han donat cap raó per la qual el senyor Marchena està qualificat per al càrrec”. El portaveu argumenta que “els partits polítics s’han repartit com un pastís l’organisme hi han decidit qui és el president”, la qual cosa es molt negativa per a la credibilitat del poder judicial.

També et pot interessar

stats