Operació de la Guàrdia Civil contra empresaris relacionats amb el 'procés'

Detinguts l'exconseller d'ERC, Xavier Vendrell, l'empresari Oriol Soler, l'ex-alt càrrec de CDC, David Marí i Josep Lluís Alay, cap de l'oficina de Puigdemont.

Manifestants tallant la Meriadana de Barcelona en una imatge d'arxiu
Manifestants tallant la Meriadana de Barcelona en una imatge d'arxiu / Marta Pérez (Efe)

La Guàrdia Civil ha detingut aquest dimecres l'exconseller d'ERC Xavier Vendrell, l'empresari Oriol Soler i l'ex-alt càrrec de CDC David Madí en el marc d'una investigació judicial per suposat desviament de fons per a finançar les despeses de l'expresident Carles Puigdemont a Waterloo. També ha sigut detingut Josep Lluís Alay, cap de l'oficina de Carles Puigdemont.

Segons ha avançat El Confidencial i han confirmat a Efe fonts de la investigació, l'operació, en la qual no es descarten més detencions, s'emmarca en una peça separada de la causa oberta pel titular del jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, sobre el suposat desviament de fons a fundacions afins a CDC de subvencions públiques, entre aquestes les atorgades per la Diputació de Barcelona.

El jutge investiga si la suposada trama va desviar diners públics per a costejar despeses a Waterloo (Bèlgica) de l'expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont.

L'operatiu de la Guàrdia Civil s'està fent aquest dimecres i no es descarten noves detencions per la relació d'una sèrie d'empresaris amb Tsunami Democràtic, una xarxa que a l'octubre de l'any passat va utilitzar les xarxes socials i aplicacions mòbils per a desencadenar manifestacions massives contra la sentència del Tribunal Suprem sobre els líders de l'1-O.

La Guàrdia Civil ha confirmat a Catalunya Ràdio l'operació, però ha assegurat que de Tsunami Democràtic no saben "res".

Fonts de la investigació que cita l'Agència Efe indiquen que l'operació està dirigida pel jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona i que s'esperen més detencions. S'estan practicant 31 escorcolls de domicilis i empreses en huit partides judicials de Catalunya. En la investigació, una peça separada de la causa que va destapar un presumpte desviament de fons de la Diputació a entitats afins a CDC, s'investiguen els delictes de malversació, prevaricació i blanqueig de capitals.

El jutge, que ha precipitat l'operació arran dels indicis recaptats durant mesos d'intervencions telefòniques, també investiga la relació d'algun dels detinguts amb les activitats de Tsunami Democràtic, del qual podrien derivar-se delictes contra l'orde públic.

Uns altres dels investigats en la trama de desviament de fons són l'alcalde de Cabrera de Mar (Barcelona), Jordi Mir, de JxCat; l'interventor delegat de la Conselleria de Presidència, Jordi Serra; la directora general de Centres Concertats i Privats del Departament d'Ensenyament, Pilar Contreras; i l'excònsol honorari de Letònia a Barcelona i president de la Plataforma pro seleccions catalanes, Xavier Vinyals. També figuren entre els investigats els empresaris Antonio F.P., Roc A.V. i Marta M.A.

Un dels escorcolls d'aquesta operació, de fet, se centra en les oficines de la societat Events d'Igualada (Barcelona), administrada per dos d'aquests empresaris i que es dedica a la producció d'esdeveniments culturals i esportius, una firma que ja va ser inspeccionada abans de l’1-O en l'ofensiva de la Guàrdia Civil contra els preparatius del referèndum.

Els agents de l'institut armat han acudit també a la seu de l'Ajuntament de Cabrera de Mar (Barcelona) per a requerir documentació, principalment contractes vinculats amb processos d'adjudicació que el jutge investiga per suposat tràfic d'influències.

La investigació, que es va tramitar durant any i mig en una peça secreta, deriva de la causa oberta contra una trama de presumpta concessió fraudulenta de subvencions a fundacions afins a CDC, un dels principals imputats és l'exdirigent de CDC Víctor Terradellas.

Mas i Puigdemont fan costat als detinguts

D'altra banda, també ha fet declaracions l'expresident de la Generalitat i líder de JxCat, Carles Puigdemont, qui ha fet costat als detinguts i ha emmarcat l'operació policial en "un intent de mort política i civil de l'independentisme", davant de la qual ha advertit: "No ho aconseguiran".

L'expresident català Artur Mas ha assegurat en relació amb l'operació en curs estar "convençut" que David Madí no ha comés cap irregularitat i ha criticat els "xous" i les operacions policials "espectacle", després de la detenció de qui va ser la seua mà dreta durant anys.

També et pot interessar

stats