Les opcions de PSOE i Unides Podem per a superar la investidura

Sánchez i Iglesias necessiten 21 escons més per en una primera votació.

Pablo Iglesias i Pedro Sánchez es donen la mà després de la signatura de l'acord
Pablo Iglesias i Pedro Sánchez es donen la mà després de la signatura de l'acord / Efe

El PSOE i Unides Podem han tancat un preacord per a un govern de coalició progressista per a la pròxima legislatura. Els líders de les dues formacions, Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, van escenificar el pacte dimarts amb la firma del document en una sala del Congrés en companyia dels seus equips respectius.  

El preacord suma un total de 155 escons per a la investidura de Pedro Sánchez, escons que resulten insuficients per a assolir la majoria absoluta de la cambra, fixada en 176 diputats en una primera votació. La majoria simple en segona votació només exigeix més sís que nos. 

PP, Vox i Ciutadans han reaccionat a l'anunci del  preacord del govern de coalició entre PSOE i Unides Podem. Els tres han coincidit a rebutjar un acord que consideren "preocupant", "nefast" o, inclús, "un colp d'estat".

Compromís avança que sumarà per a un acord d’esquerres

El diputat electe de Més Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, ha celebrat el preacord de govern entre el PSOE i Unides Podem i ha promès que la seua coalició "sempre sumarà per un acord d'esquerres que atenga com toca les reivindicacions valencianes". "Ara toca concretar", ha recalcat

Esquerra rebutja el preacord i votarà no si no hi ha diàleg  

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha afirmat que el seu partit rebutja el preacord i votarà no en la investidura si no hi ha un diàleg polític amb Catalunya i s'admet que no hi ha un problema de convivència sinó de relació entre Espanya i Catalunya. Vilalta ha subratllat que si els dos partits volen obtindre els vots del grup republicà, hauran d’"assentar-se i parlar".  

JxCat manté el seu no a Sánchez

La cap de llista de JxCat al Congrés dels Diputats, Laura Borràs, ha assegurat que no donarà suport a la investidura de Pedro Sánchez i ha acusat Podem de comprar "el marc mental del 155" després del preacord a què han arribat.

"Mentre hi haja presos, exiliats, represaliats i mentre no es puga parlar del dret a l'autodeterminació, és evident que no podem investir ni permetre la investidura d'un president com Sánchez", ha subratllat en declaracions al Parlament.

El PNB celebra l’acord i s’obri al diàleg

El portaveu del Partit Nacionalista Basc al Congrés, Aitor Esteban, tot i no avançar el sentit del seu vot en la investidura, ha assegurat que estan “oberts al diàleg” amb el PSOE i Unides Podem i serà "responsable i constructiu". 

Coalició Canària esperarà a la ronda de contactes

El secretari general de Coalició Canària-Partit Nacionalista Canari (CC-PNC), José Miguel Barragán, ha valorat positivament l'acord de coalició, si bé ha manifestat que esperaran a la ronda de contactes per a fixar la seua posició. 

També et pot interessar

stats