Oltra torna a demanar que el govern espanyol assumisca el 50% de la despesa en el sistema de dependència

La ministra de Sanitat considera inassumible la petició i responsabilitza els qui votaren en contra dels de Pedro Sánchez.

La vicepresidenta Mónica Oltra en el Consell Territorial de Serveis Socials i Dependència aquest dimecres
La vicepresidenta Mónica Oltra en el Consell Territorial de Serveis Socials i Dependència aquest dimecres

La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, s’ha desplaçat aquest dimecres a Madrid per a participar en el Consell Territorial de Serveis Socials i Dependència. La ministra de Sanitat, María Luisa Carcedo, ha reunit les persones responsables en matèria d’igualtat i serveis socials de les autonomies per a abordar qüestions com ara la distribució de la recaptació del 0,7% de l’IRPF destinada a entitats socials durant l’any 2018. Molts han demanat al Ministeri de Sanitat que s’augmenten el 2019 els fons recaptats a través d’aquesta casella, també coneguda com la X Solidària.

Abans d’entrar a la reunió, Mónica Oltra ha criticat que s’haja convocat tan tard i que no incloga cap punt sobre el finançament del govern central a les comunitats autònomes en matèria de dependència. Per això, ha tornat a demanar que l’Estat assumisca la meitat de la despesa, com li correspon per llei. “En aquest moment estan destinant al voltant d’un 15% a la Comunitat Valenciana, la resta l’assumeix la Generalitat”, ha criticat. 

Quan li han preguntat per aquesta qüestió, Carcedo ha recordat que el govern espanyol treballa amb uns pressupostos prorrogats de l’any 2018, els que va presentar el govern de Mariano Rajoy. Amb aquest argument ha contestat la petició d’Oltra, ja que considera que l’executiu central “no pot donar resposta” a la petició. No obstant això, ha responsabilitzat de la situació als grups parlamentaris que van votar en contra de l’aprovació dels comptes del gabinet de Pedro Sánchez. Segons ha recordat, contemplaven un increment en aquesta partida.

Durant la reunió entre el Ministeri de Sanitat i les autonomies també s’ha abordat l’estat de la Llei de protecció a la infància que, com ha lamentat la ministra, no podrà aprovar-se per la dissolució de les Corts Generals a causa de la convocatòria electoral. 

També et pot interessar

stats