Oltra sobre la nova proposta de finançament: "S'escolaritzen els xiquets, no els quilòmetres quadrats"

La vicepresidenta del Consell insta Hisenda a aclarir els dubtes sobre la proposta de reforma i a centrar el pes en la població en lloc d'altres criteris

La vicepresidenta Mónica Oltra durant la roda de premsa posterior al ple del Consell
La vicepresidenta Mónica Oltra durant la roda de premsa posterior al ple del Consell / À Punt NTC

La vicepresidenta portaveu de la Generalitat, Mónica Oltra, ha instat el govern espanyol a resoldre alguns "dubtes" de la seua proposta inicial per a reformar el finançament autonòmic, com si hi haurà més criteris a més de la població ajustada o si tindrà en compte el deute acumulat a la Comunitat Valenciana per l'infrafinançament.

"Aquest viatge no el fem per a quedar-nos com estem ni per a estar pitjor", ha constatat en la seua compareixença setmanal després del ple de Consell, durant la qual ha advertit que la projecció realitzada per la Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada (Fedea), en què la Comunitat Valenciana apareix com la més perjudicada per la reforma del fianançament, "no pot ser la foto final". No obstant això, ha recordat que aquest informe és només un estudi sobre la base "d'un possible escenari" i no el model a aplicar. 

Oltra ha sostingut que encara és prompte per a valorar "l''esquelet" presentat per Hisenda fins que no aclarisquen els "dubtes", a més de recordar que és un document ampli que la Generalitat vol estudiar "en profunditat" al costat dels experts de l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques.

"Tantes persones, tants euros"

Ha explicat que amb el nou model de finançament "no es tracta de fer una guerra entre comunitats autònomes", sinó de complir l'article 156 de la Constitució de suficiència financera perquè les comunitats puguen fer front a les competències transferides de l'estat del benestar.  

Per això ha insistit que la intenció de la Generalitat és aplicar essencialment el criteri poblacional en el finançament —"tantes persones, tants euros", ha dit— i no en els quilòmetres quadrats, demanant que altres factors a tindre en compte com la dispersió o la insularitat no estiguen "tan sobredimensionats" com ara. "S'escolaritzen els xiquets, no els quilòmetres quadrats", ha explicat. 

"Quin és el nostre vestit? Les persones", ha respost Oltra a la pregunta de si la Generalitat vol "un vestit a mida" —un dels retrets al nou model que han fet els experts de Fedea.

També et pot interessar

stats