Oltra nega haver impedit la investigació del Síndic de Greuges als centres de menors

El Síndic veu "inexplicable" que els directors dels set centres de menors no respongueren quan els va sol·licitar informació

La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, durant la compareixença d'aquest divendres
La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, durant la compareixença d'aquest divendres / À Punt

La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, ha negat "rotundament" haver impedit o dificultat cap investigació al Síndic de Greuges, i ha lamentat la moda de fer resolucions "poc taxatives" en les quals es "llancen sospites" sense tindre fets que les corroboren.

Oltra s'ha referit així, després del ple del Consell, a la resolució del Síndic de Greuges en la qual anuncia que visitarà set centres de menors per a conéixer "de primera mà" la situació dels menors i el funcionament, després de considerar que la Conselleria d'Igualtat ha "impedit concloure adequadament la investigació" que va iniciar d'ofici.

La també titular d'aquesta conselleria ha assegurat que es va intentar facilitar el treball al Síndic de Comptes, recopilant la informació aportada per cadascun dels centres perquè no tinguera "caixes d'informació dispersa i no homogènia", encara que creu que si haguera actuat d'una altra manera, la resolució haguera sigut la mateixa.

"Mira, no. Qui i quina instrucció? I si això no es té clar, no es posa en una resolució, siga administrativa, judicial o el que siga", ha defensat Oltra, que ha advertit que "és molt fàcil generar sospites" perquè "sempre alguna cosa queda".

La consellera ha explicat que la petició del Síndic es va produir a la fi de gener, en plena tercera onada de la pandèmia, "la pitjor" i més letal" que ha patit la Comunitat Valenciana, i que els centres als quals es va demanar informació estan gestionats per entitats privades d'iniciativa social, que no estan acostumades al procediment administratiu. Per aquest motiu, segons Oltra, la conselleria es va oferir a ajudar-los, i els va remetre un quadre amb la informació que sol·licitava el Síndic perquè l'emplenaren i el remeteren a la Direcció General d'Infància i Adolescència que, una vegada recollides totes les dades, les va enviar .

A més, Oltra ha afirmat que ella mateixa va enviar al setembre una carta al Síndic en què li explicava el procés seguit i el següent que s'han trobat ha sigut aquesta resolució, en la qual s'anuncia la visita als set centres, als quals, segons la titular d'Igualtat, "està més que benvingut".

Oltra ha defensat que la conselleria ha col·laborat i ha contestat sempre al Síndic, tant en aquesta ocasió com en les altres 57 queixes d'ofici obertes per aquesta institució des del 2016. En aquest sentit, ha incidit que aquest percentatge està "molt per damunt" de les queixes que la seua conselleria rep directament per part de la ciutadania.

Preguntada sobre si se sent perseguida pel Síndic, ha dit que no especularà sobre aquesta qüestió i que les dades que ha donat només tracten de contextualitzar i emmarcar els fets, i ha demanat que no es desprenga de les seues paraules res més del que ha dit.

"El cas ací és desprendre's. I després arriba el PP i diu: 'Desprenga's de la vicepresidenta'", ha destacat Oltra, que també s'ha mostrat sorpresa que l'oposició dedicara "tant de pes" en el debat de política general a la sentència pels abusos a una menor tutelada.

Ha considerat que si això és l'única cosa que han de dir aquests partits, demostra la "falta de projecte" i la "sequera d'idees" de l'oposició, i preguntada per si va trobar a faltar el suport del president de la Generalitat en vista d'aquestes crítiques, ha considerat que en el seu discurs, Ximo Puig va avalar i va reconéixer la gran faena feta en la construcció del model social valencià

El síndic veu "inexplicable" que els directors dels set centres de menors no respongueren quan els va sol·licitar informació

El síndic de greuges, Ángel Luna, ha replicat aquest divendres a la vicepresidenta i ha dit que li sembla "inexplicable" que els directors dels set centres de menors sobre els quals va obrir una investigació al gener no respongueren a la seua petició d'informació i tampoc comunicaren que la conselleria estava homogeneïtzant les dades.

En un comunicat, posterior a les explicacions de la portaveu del govern, el defensor del poble puntualitza que "es va sol·licitar el 13 d'abril" el qüestionari dirigit "personalment" als directors dels centres perquè informaren de les referències detallades del perfil dels menors atesos i de les seues observacions i opinions particulars com a responsables. "Com que no van obtindre resposta, van enviar un nou requeriment el 7 de maig, en el qual advertien que tenien el deure legal de prestar auxili al síndic", aclaria.

Per tant, li resulta inexplicable que "cap dels directors, advertits de la seua obligació legal de col·laborar, ni la mateixa Conselleria d'Igualtat, comunicaren que s'estaven centralitzant les respostes i homogeneïtzant-les amb uns quadres elaborats per la mateixa conselleria, tal com ha reconegut Mónica Oltra".

Luna subratlla, a més ,que els directors d'aquests centres gestionats per entitats d'iniciativa social sense ànim de lucre formen part d'empreses concessionàries de l'administració i estan "més que habituats a elaborar documentació administrativa, dades estadístiques i qüestionaris oficials".

Al seu torn, la consellera ha deixat clar que s'ha produït una "intervenció" en una investigació, ja que va decidir centralitzar una resposta a "uns qüestionaris enviats de manera personal i individual que s'han modificat", cosa que va fer "sense que ho sabera el Síndic, tal com consta en la resolució".

"La versió que ha oferit la vicepresidenta es va transmetre al Síndic per correu electrònic el 3 de setembre, la va respondre el defensor per escrit el 14 de setembre, reiterant per tercera vegada que aquesta institució volia una resposta personal i directa dels directors dels centres", assenyala en un comunicat

D'altra banda, davant l'apreciació d'Oltra que les queixes d'ofici dupliquen les queixes ciutadanes, Luna defén que aquest col·lectiu no acudeix directament a la institució i té "l'obligació d'actuar en la seua defensa".

També et pot interessar

stats