Oltra: “L’avançament electoral és l’única de les decisions del Consell que no s’ha pres per unanimitat”

Compromís considera que el canvi de data posa en perill el pacte de govern i Podem demana acabar de tramitar les lleis pendents més urgents.

Oltra: “L’avançament electoral és l’única de les decisions del Consell que no s’ha pres per unanimitat”
Oltra: “L’avançament electoral és l’única de les decisions del Consell que no s’ha pres per unanimitat”

L’avançament de les eleccions autonòmiques al 28 d’abril ha provocat una allau de reaccions polítiques, tant en els socis de govern de Ximo Puig com en l'oposició. La vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, ha criticat que aquesta decisió és l’única del Consell que no s’ha acordat per unanimitat de les 5.746 que s'han pres en els quatre anys de legislatura.

Segons ha explicat en una roda de premsa posterior a la compareixença del president de la Generalitat en què ha fet públic l'anunci, els cinc consellers del PSPV han votat a favor d'avançar els comicis per a fer-los coincidir amb les eleccions generals, però els cinc de Compromís s'hi han oposat. Ha sigut el mateix president Ximo Puig qui, amb el vot de qualitat, ha inclinat la balança.

La vicepresidenta del Consell ha manifestat que no coneix quines raons han motivat Puig a convocar les eleccions el 28 d’abril, però, en qualsevol cas, ha manifestat que això “no beneficia la Comunitat Valenciana”. 

A més, també ha afirmat que al territori valencià no es donen raons d'inestabilitat política que justifiquen l'avançament de la cita amb les urnes, a diferència del que ha passat a Espanya amb el rebuig d’uns pressupostos

A la pregunta sobre una possible coalició després de les eleccions autonòmiques, la vicepresidenta del Consell ha afirmat que apostarà per un govern “que pose les persones sempre en el centre”. 

Podem suavitza el to

Des de Podem, s’han mostrat més transigents i han afirmat que el que volen és que s'acaben de tramitar lleis com ara la reversió de l'Hospital de Dénia, les diputacions o l'estatut dels expresidents.

En aquest sentit, el candidat de Podem a la Generalitat, Rubén Martínez Dalmau, ha indicat que l'avançament de les eleccions "no pot servir d'excusa per a no fer tot allò que s'havia acordat al pacte del Botànic".

Bonig demana a Puig que siga “sincer i coherent”

Per la seua banda, la presidenta del PPCV, Isabel Bonig, ha demanat al president Puig que siga “sincer i coherent”, i ha criticat que la convocatòria es fa pensant “exclusivament en el seu interés i en una intenció partidista del PSPV”. 

Tot i això, des del PPCV asseguren que la decisió “és una bona notícia” perque afirmen que així “s’acaba una etapa d’estancament i sectarisme a la Comunitat Valenciana”. 

Ciutadans creu que té l’equip per a superar el Botànic

El candidat de Ciutadans a la Generalitat, Toni Cantó, ha assegurat que "és trist que, per a avançar les eleccions, Puig i Oltra només hagen considerat què era bo per al seu partit, i no per als valencians". A més, ha afegit que té equip i programa “per a superar l’època del Botànic”. 

EUPV veu "lògic i predictible" l'avançament electoral

La coordinadora general d'Esquerra Unida del País Valencià (EUPV), Rosa Pérez Garijo, ha considerat que l’avançament era "lògic i predictible" i ha manifestat que la seua formació "serà la garantia" perquè es puga reeditar el pacte de govern de l'esquerra i així "consolidar els drets per a la ciutadania".

També et pot interessar

stats