Oltra diu que les restriccions contra la Covid-19 les decideixen Presidència i Sanitat, i no el Consell

Compromís i Unides Podem lleven ferro a les discrepàncies en el Botànic per la gestió de la pandèmia.

La vicepresidenta. Mónica Oltra, atén els mitjans de comunicació en un acte aquest dimecres
La vicepresidenta. Mónica Oltra, atén els mitjans de comunicació en un acte aquest dimecres

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha afirmat que les restriccions sanitàries contra la Covid-19 decretades a la Comunitat Valenciana fins al 31 de gener no les ha decidit el govern valencià en conjunt sinó els departaments que en tenen la competència, Presidència i la Conselleria de Sanitat Universal. La principal representant de Compromís en el Botànic ha contestat així sobre les demandes d'endurir les mesures per a frenar l'augment de contagis que tant el seu partit com el tercer soci, Unides Podem, han fet reiteradament en públic en els últims dies.

Les restriccions derivades del decret d'alarma, ha recalcat Oltra, "com va dir el president de la Generalitat, depenen de dos departaments, no del Consell en conjunt". I ha assenyalat que la comissió interdepartamental per a la prevenció i actualització davant de la Covid-19, òrgan del qual ella forma part, no pren les decisions. "Allí s'escolten les diverses opinions, posicions i propostes, però les decisions les pren qui les pren", ha insistit.

Tot seguit, la dirigent de Compromís ha llevat ferro a la polèmica oberta per les discrepàncies entre els tres socis del govern valencià en la gestió de la pandèmia i ha aclarit que no hi ha "mesures contràries sinó de diversos punts de vista". Un fet que, al seu parer, respon a "eixa visió plural que també hi ha en la societat democràtica".

Aquest dimarts la coalició valencianista va demanar públicament anar més lluny de les limitacions actuals, en una aposta per un confinament parcial de la població. En la reunió del consell de coordinació institucional, la formació va acordar un paquet de noves restriccions que traslladarà al govern espanyol a través del Congrés i el Senat, com ha explicat Oltra, perquè excedeixen algunes competències de la mateixa administració autonòmica. Entre altres qüestions, Compromís defensa prohibir les reunions de persones no convivents, l'avançament del toc de queda a les huit de la vesprada, la suspensió de l'activitat de restauració, el tancament dels hotels i dels centres comercials de més de 800 metres quadrats.

En la mateixa línia ha parlat el vicepresident segon i conseller d'Habitatge, Rubén Martínez Dalmau (Unides Podem), que nega que les diferents posicions expressades pels tres partits del Botànic respecte de les restriccions puguen afectar la imatge d'unitat del Consell. "És normal que els partits proposen, fins i tot, mesures diferenciades". Per a Martínez Dalmau, la Comunitat Valenciana està ja en un "semiconfinament imperant" i el govern està vivint "el repte més dur i més difícil". Això implica, ha asseverat, que ha d'"estar més fort que mai, actuar sempre unit i amb un full de ruta que des del principi s'ha posat damunt de la taula".

Fa ja setmanes que Unides Podem s'ha desmarcat de les restriccions adoptades per la Generalitat. La formació liderada per Pilar Lima defensa tornar a una situació pareguda a la fase zero de la desescalada: confinament domiciliari, tancament de l'economia no essencial i educació a distància. Argumenten que la pandèmia ens deixa "dades absolutament inacceptables" i, davant d'aquest empitjorament de la situació epidemiològica, cal prendre les restriccions "més robustes possibles". Dalmau ha recordat que ell no està en la direcció del partit, però s'ha mostrat convençut que es prendran les decisions oportunes.

També et pot interessar

stats