Oltra destaca que el 76% de les mesures del Pacte contra la Violència de Gènere estan executades o en procés

La vicepresidenta ha valorat l'increment pressupostari "sense precedents" respecte d'altres comunitats en la lluita contra la violència masclista.

La vicepresidenta Mónica Oltra compareix en la Comissió de Polítiques d'Igualtat
La vicepresidenta Mónica Oltra compareix en la Comissió de Polítiques d'Igualtat / Inma Caballer (Corts)

Quan es compleix un any de la firma del Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista, la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat que el 76% de les mesures ja estan executades o en procés. En concret, 123 mesures (el 42%) ja s'han posat en marxa, mentre que 100 (el 34%) estan en curs.

A més, ha posat en relleu l'increment pressupostari del Consell "sense precedents" respecte d'altres comunitats autònomes en la lluita contra la violència de gènere i masclista, i ho ha xifrat en un 102% de 2015 a 2019. Oltra ha fet públiques aquestes dades durant la compareixença en la Comissió de Polítiques d'Igualtat de Gènere i del Col·lectiu LGTBI de les Corts, en comparació amb altres comunitats autònomes com Andalusia, que ha incrementat en el mateix període un 5,6%, Catalunya un 6,6%, Madrid un 15% o Múrcia un 56%.

També ha subratllat que el pacte valencià ha sigut "precursor del Pacte d'Estat que es va formalitzar uns mesos després". Aquest acord ha dotat amb 8,9 milions d'euros a la Comunitat Valenciana, 3,7 milions dels quals formen part de l'increment destinat a ajudes directes, programes, serveis i centres especialitzats de l'Institut Valencià de les Dones i per la Igualtat de Gènere. A més, la vicepresidenta ha valorat l'increment de pressupost d'enguany per a actuacions contra la violència de gènere, 19,1 milions, i que suposa 6,3 milions d'euros més que en 2018.

"La violència de gènere no és un problema de dones, menys encara de les dones víctimes", ha expressat, a més d'afegir que a la violència de gènere, "com al terrorisme, se li ha de fer front col·lectivament". És un "canvi de relat", ha ressaltat, que implica una ampliació d'horaris i plantilles en els Centres Dona 24 hores, amb la inclusió de noves figures professionals, entre les quals es troben psicòlegs infantils. Oltra ha coincidit amb la consellera de Justícia, que hui ha anunciat la creació de nou unitats judicials a les comarques, formació específica per a "millorar la prevenció, atenció i acompanyament" de les dones víctimes de violència masclista i els seus fills

Fons d'emergència per a les víctimes

En la mateixa línia, la titular d'Igualtat ha subratllat que les dones víctimes de violència de gènere són un "col·lectiu prioritari" en l'accés a la renda valenciana d'inclusió, i ha destacat la modificació de la llei contra la violència sobre la dona per a vincular el fons d'emergència per a les víctimes al salari mínim interprofessional. En total, enguany multiplica la quantia de les ajudes per a cobrir les necessitats bàsiques de les dones víctimes de violència masclista, amb un pressupost en 2019 de 600.000 euros –un 140% més que en 2018–. Paral·lelament, ha assenyalat que amb el nou sistema d'indemnitzacions s'equiparen les ajudes per violència masclista a les que es concedeixen a les víctimes del terrorisme.

També et pot interessar

stats