Oltra i Bravo rebaixen la tensió

La consellera de Justícia assegura que la comissaria especialitzada en violència masclista "no és excloent d'unes altres que puguen dur-se a terme"

Oltra i Bravo rebaixen la tensió
Oltra i Bravo rebaixen la tensió

La vicepresidenta de la Generalitat Valenciana i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, s’ha enfrontat públicament, a través de Twitter a la consellera de Justícia, Gabriela Bravo. Bravo va anunciar aquest dimecres que la Ciutat de la Justícia de València serà la primera seu judicial d’Espanya que tindrà una comissaria de policia especialitzada en violència de gènere, gràcies a un projecte pilot impulsat pel seu departament juntament amb el Ministeri de l’Interior, a través de la Secretaria d’Estat de Seguretat.

Per a Oltra, és “incomprensible” aquesta decisió. Assegura que no entén les raons per les quals “la consellera de Justícia no coneix les seues competències ni les alienes i fa cas omís del Pacte valencià contra la violència de gènere i masclista”, segons ha escrit en el seu compte de Twitter @monicaoltra. “No tinc paraules, o em sobren i me les calle”, afig.

La vicepresidenta del Consell ha criticat també el govern d’Espanya, “del qual tant s’espera en matèria de violència de gènere i que ja ha donat passos molt significatius”, per no haver valorat la importància d’una proposta en la qual el Govern del Botànic fa dos anys que treballa i que consisteix a situar una oficina de denúncies especialitzada en violència de gènere al costat del Centre de Dona 24 hores de València. Un espai “segur i amable”, apunta Oltra, per al qual la Generalitat cedia un espai annex en aquest centre a l’executiu.

Aquesta proposta va sorgir arran d’analitzar el “desfasament existent entre les dones víctimes que acudeixen al Centre i el nombre de denúncies presentades, que és molt inferior”. Les professionals que les atenen saben, i així ho expressen, com és d’important acompanyar i donar suport en aquest procés, explica Oltra.

Segons el seu parer, l’espai contigu al Centre és una “solució ideal” perquè la tasca d’acompanyament culmine en denúncia en una oficina especialitzada, en què dones, si pot ser sense uniformar, atenguen la denúncia de les víctimes i elles se senten segures i acompanyades. Així, la denúncia es presenta en el mateix espai en què psicòlogues, treballadores socials, lletrades i altres professionals atenen a les dones, com un pas més en el procés, i s’evita així la doble victimització que tantes vegades frustra el camí a la denúncia.

Sobre aquest tema, Mónica Oltra recorda que el Govern del PP mai va acceptar aquesta proposta i assenyala que proposava com a ubicació la Ciutat de la Justícia, un espai que, segons Oltra, “resulta angoixant per a les dones, ja que els avança la contesa que hauran de patir. Serà l’espai on també anirà l’agressor. És un espai de batalla judicial”.

“Òbviament el jutjat serà un lloc que hauran de transitar, però la idea és posposar aquell moment perquè les professionals les puguen acompanyar adequadament i que quan arribe el dia estiguen preparades i no es tiren arrere, com lamentablement ocorre moltes vegades”, continua en el seu Twitter.

Al seu juí, “és incomprensible que no s’haja escoltat la veu de les dones professionals que cada dia treballen amb les víctimes i les protegeixen dels seus agressors. És incomprensible que el Govern socialista haja seguit l’estela del PP en comptes d’apostar per les víctimes”, conclou.

La resposta de Gabriela Bravo

La consellera de Justícia, Gabriela Bravo, ha assegurat que la comissaria especialitzada en violència masclista que se situarà a la Ciutat de la Justícia de València en col·laboració amb el Ministeri de l'Interior "no és excloent d'unes altres que puguen dur-se a terme des d'altres departaments", ha dit.

Bravo ha assegurat que donarà suport a qualsevol altre projecte que sume més i millor atenció i protecció per a les víctimes del terrorisme masclista, i ha reivindicat que la seua trajectòria com a jurista i el seu compromís polític –ha manifestat- "estan ací per a qui vullga mesurar" el seu coneixement de la llei i les seues conviccions.

Segons la consellera socialista, “sempre he sigut honesta i lleial” en totes les institucions en les quals ha tingut responsabilitats i amb els ciutadans a les quals aquestes serveixen.

Bravo s'ha mostrat "convençuda que tot el Consell donarà suport a aquesta iniciativa" i que tots els seus membres es van a exigir a si mateixos "que es duga a terme de forma eficient perquè el Consell del Botànic sempre ha posat les persones en l'eix de la seua acció de govern, i les víctimes més encara", ha conclòs.

També et pot interessar

stats