Obrin juí oral a l'exalcalde de Corbera per unes extraccions il·legals a la pedrera

Jordi Xavier Vicedo va concedir una pròrroga de llicència a l'empresa que explotava la pedrera de la localitat el 2014

Jordi Xavier Vicedo en una imatge d'arxiu
Jordi Xavier Vicedo, en una imatge d'arxiu / Diputació de València

Un jutjat de Sueca ha dictat obertura de juí oral a l'exalcalde de Corbera i actual regidor d'Urbanisme, Jordi Xavier Vicedo, i la secretària de l'Ajuntament per un delicte continuat d'extraccions il·legals a la pedrera del municipi i un delicte continuat de prevaricació.

El jutjat de primera instància i instrucció número 6 de Sueca fixa, a més de l'obertura de juí oral, que havien demanat la Fiscalia i l'acusació, una fiança de responsabilitat civil subsidiària de 261.931 euros a càrrec dels dos acusats, amb l'Ajuntament de Corbera com a responsable civil subsidiari.

El ministeri fiscal ha explicat que els fets es remunten a l'octubre de 2014, quan qui llavors era alcalde, Jordi Xavier Vicedo, va concedir una pròrroga de llicència a l'empresa que estava explotant la pedrera de la localitat, Áridos Romafe SL, que havia sigut denegada al juliol de 2012.

No obstant això, en compte de gravar a la pedrera amb els tributs de conformitat amb la legalitat vigent, com l'impost sobre construccions i la taxa municipal per atorgament de llicència urbanística, qui llavors era alcalde va establir, segons el relat del fiscal, uns pagaments i prestacions "absolutament arbitraris" i "sense cap base legal".

La concessionària va haver d'acceptar aquestes condicions per a poder prosseguir l'explotació, que suposaven una sèrie de pagaments en metàl·lic per un total de 65.000 euros i unes prestacions de condicionament i neteja de camins i zones del municipi, en les quals va desemborsar 22.054 euros.

La resolució per la qual es va prorrogar la llicència de la pedrera fins a l'abril de 2015 va ser adoptada "a instàncies de l'alcalde" i amb "el vistiplau, consentiment i consciència de la seua il·legalitat" de la secretària de l'Ajuntament, assegura el ministeri fiscal.

Acabada la pròrroga, en van concedir una nova fins al setembre de 2017 mitjançant una resolució d'alcaldia, per a la qual l'alcalde va exigir diversos pagaments per un total de 90.000 euros, a més d'un pagament de 30.00 euros en material i un percentatge per tona extreta quan se superaren les 600 anuals, que van suposar 19.393 euros més.

Aquesta segona pròrroga, igual com la primera, es va adoptar "amb el coneixement i consciència de la seua absoluta il·legalitat" de la secretària municipal, que no va oposar "cap objecció" a l'aprovació, assenyala la Fiscalia en les conclusions.

Expirada aquesta segona pròrroga, "i no satisfet amb les anteriors exaccions", l'alcalde es va reunir amb la mercantil a l'octubre de 2017 a l'Ajuntament i va exigir un aval de 600.000 euros per a renovar la pròrroga de l'explotació, al qual l'empresa es va oposar "davant de la palesa irregularitat de l'exigència i com era de desorbitada".

Davant de la negativa, l'alcalde va denegar la pròrroga de l'explotació i va ordenar paralitzar els treballs de la pedrera, en una resolució dictada al gener de 2018 "sense cap fonament legal", afirma la Fiscalia.

El ministeri fiscal reclama per al exalcalde de Corbera una multa de 12.000 euros i quatre anys de suspensió d'ocupació pública per un delicte continuat d'extraccions il·legals, i 15 anys d'inhabilitació per a ocupació o càrrec públic per un delicte continuat de prevaricació.

Per a la secretària municipal, demana una multa de 9.000 euros pel delicte continuat d'extraccions il·legals i quatre anys de suspensió d'ocupació pública, així com 12 anys d'inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic pel delicte continuat de prevaricació.

També et pot interessar

stats