Les obres de l'estació intermodal central d'Alacant comencen enguany per 135 milions

La futura terminal connectarà la parada dels Estels del Tram amb els trens de Renfe sense necessitat d'eixir al carrer

Panoràmica de l'estació dels Estels
Panoràmica de l'estació dels Estels / À Punt NTC

Les obres de la futura estació intermodal central d'Alacant començaran en l'últim quadrimestre de 2024 amb una inversió prevista d'uns 135 milions d'euros i s'espera que entre en funcionament d'ací a tres anys. Així ho ha traslladat als mitjans de comunicació el president de la Generalitat, Carlos Mazón, moments abans de signar el conveni de cessió permanent dels terrenys per part de l'Administrador d'Infraestructures Ferroviàries (Adif) per a poder alçar la infraestructura en l'entorn de la terminal actual d'AVE, mitjana distància i rodalia.

Després de mesos de converses, Mazón s'ha desplaçat aquest dimecres a la capital alacantina per a escenificar la llum verda definitiva a la construcció de l'estació intermodal del Tram d'Alacant, que unirà la parada dels Estels amb Renfe. La licitació d'aquesta actuació va estar impulsada per l'anterior Botànic, que encapçalava Ximo Puig, però finalment s'erigirà durant el mandat del president popular. Junt amb el president d'Adif i l'alcalde de la ciutat, Luis Barcala, han ratificat el protocol d'actuacions entre les tres administracions, que es va consensuar a mitjan desembre, a la seu del Consell d'Alacant, a la coneguda com a Casa de les Bruixes.

Mazón, que ha acudit amb la consellera d'Infraestructures, Salomé Pradas, ha remarcat que després de huit anys d'oblit per part del Consell del Botànic es reprén un projecte que permetrà la "connectivitat total" de la ciutat i província alacantina. La nova estació intermodal facilitarà que el viatger que arriba a la província en un tren d'AVE puga enllaçar ràpidament amb la destinació final de la costa en tramvia sense haver d'eixir de l'estació ferroviària i caminar amb l'equipatge en superfície per l'avinguda de l'Estació, una escena que ha qualificat de "tercermundista", i haver d'entrar de nou a l'estació d'Estels, a uns 400 metres. "Per fi, en aquesta legislatura l'estació central serà una realitat", ha recalcat el popular.

El cap del Consell ha valorat l'acord amb Adif per a fer possible la posada en marxa d'aquest projecte i acabar amb el "tap" que hi havia fins ara en una de les obres que, al seu parer, "dormia el son dels justos" fins que ha arribat el govern valencià actual.

L'alcalde alacantí, Luis Barcala, ha assegurat que l'estació intermodal es constituirà com una "gran revolució dins del transport públic" perquè millorarà la connectivitat i permetrà l'augment de la freqüència de combois, així com estendre en un futur la xarxa del tramvia al sud de la ciutat.

Reoberta l'estació dels Estels

Abans de la reunió per la futura intermodal, Mazón ha assistit a l'acte de reobertura de l'estació dels Estels del Tram, que ha estat tancada per obres per a instal·lar un escapador ferroviari nou en el túnel d'entrada que millorarà la capacitat de maniobra dels trens. L'actuació ha costat vora 1,5 milions d'euros.

El president valencià i la consellera Pradas, junt amb la resta de les autoritats presents, han recorregut part de la nova superestructura instal·lada i han valorat que s'han complit els terminis i la utilitat dels treballs. A partir d'ara, en paraules de Mazón, Ferrocarrils de la Generalitat compta amb "millor senyalització i sistemes de seguretat", al mateix temps que facilitarà la connectivitat i la capacitat d'una estació que, fins que es construïsca la terminal central d'Alacant, s'erigeix en la principal de la ciutat en volum d'usuaris.

També et pot interessar

stats