Les noves mesures contra la Covid-19 marquen el debat de política general

El president de les Corts, Enric Morera, ha retardat la incorporació al debat fins que s'ha confirmat la PCR negativa d'un familiar.

Sessió del Debat de Política General de les Corts
Sessió del Debat de Política General de les Corts / À Punt NTC

Les Corts han acollit aquest dilluns la primera de les tres sessions relatives al debat de política general, en el qual es discuteix el futur de la Comunitat Valenciana en un context marcat per la pandèmia de coronavirus actual. El ple ha estat marcat per l'absència inicial del president de les Corts, Enric Morera, que ha retardat la incorporació fins que s'ha confirmat la PCR negativa d'un familiar.

Durant el debat, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat l'eficiència del Botànic per tal de tirar avant la primera legislatura, també en un moment tan complicat per a la Generalitat. Puig ha recordat que des del 2015 fins al febrer del 2020 s'ha reduït la taxa de l'atur un 24%, ha augmentat el turisme un 54% i la producció industrial fins a un 14%. entre altres coses.

El que més preocupa actualment i el que més ha centrat el debat és la qüestió sanitària. En un primer moment ha volgut recordar a les valencianes i valencians morts a causa del coronavirus. També ha ressaltat la tasca del Consell en la lluita contra la Covid-19. Puig ha recordat les principals actuacions que es van escometre des del principi de la pandèmia, entre les quals es troben la compra d’una gran quantitat de material sanitari, l'increment de fins a un 16% de personal sanitari i l'augment de places d'unitats de cures intensives als hospitals.

No obstant això, Ximo Puig ha anunciat quatre noves mesures sanitàries que es posaran en marxa en els pròxims dies. D'una banda, la pròrroga de sis mesos als contractes de sanitaris realitzats durant la pandèmia. D'altra, l'ampliació de l'horari dels centres de salut per a l'atenció presencial. Puig també ha volgut recordar el personal de les residències. Ha assegurat que se'ls compensarà amb una paga addicional als treballadors i treballadores sanitàries i sociosanitàries de les residències públiques que estan lluitant contra la pandèmia. “És un gest, un símbol, un acte de reconeixement amb els qui s'han deixat la pell per la vida dels altres”, ha afirmat.

Finalment, Puig ha explicat que també impulsaran una reforma profunda de l'arquitectura institucional de la sanitat valenciana per a “fer més eficient la gestió quotidiana dels centres i dels serveis sanitaris”. Per a això ha assegurat que es crearà un nou Servei Valencià de Salut que funcionarà amb autonomia per a dirigir, distribuir i coordinar els recursos amb què compta la sanitat pública valenciana. Aquests canvis estaran en mans de la figura d'una comissionada per a la transformació de l'atenció primària, que treballarà activament perquè siga així.

Puig dona les gràcies a la ciutadania

En la seua intervenció, el president de la Generalitat ha volgut donar les gràcies a tota la ciutadania de la Comunitat Valenciana per l'esforç fet durant la pandèmia i per haver respost a la crida inicial feta al començament de l'estat d'alarma. No obstant això, ha apel·lat a la responsabilitat de cadascú per tal que la ciutadania no es relaxe i continue lluitant contra el coronavirus.

Gest amb el govern de Pedro Sánchez

Ximo Puig també ha volgut tindre un gest amb el govern d'Espanya. Així, ha destacat les mesures implementades des de Madrid relacionades amb l'aplicació dels ERTO i la retribució que les valencianes i valencians estan tenint gràcies als acords als quals van arribar. Mesures que també van beneficiar els autònoms on, només a la Comunitat Valenciana, els han ajudat amb unes xifres que oscil·len entre els 650 i els 800 milions d'euros per a pal·liar els nombrosos costos d'una activitat parada a causa de la pandèmia.

Puig també ha remarcat les mesures socials adoptades pel govern de Pedro Sánchez. Entre les quals trobem les ajudes a l'habitatge o als més vulnerables, però també el pacte a què van arribar per tal de poder iniciar una tornada al col·legi amb les "garanties, seguretat i professionalitat" amb què s'està fent.

Gran Acord Valencià per a la recuperació

En el seu discurs, Ximo Puig, també ha recordat els cinc grans eixos estratègics sobre els quals se sustentarà la societat valenciana amb un gran acord perquè es reestructure. Aquests eixos giraran al voltant de la cura de les persones i la inclusió social, l'ocupació, el coneixement i la investigació, la transició ecològica i la cohesió territorial, la resiliència econòmica i la transformació digital i l'administració eficient.

També et pot interessar

stats