La nova llei del Sindic de Greuges admetrà les queixes verbals

L’ objectiu és afavorir l’accés d’aquest recurs als col·lectius més vulnerables, com per exemple els adolescents

Un adolescent fent els deures a casa.
Un adolescent fent els deures a casa / À Punt

La institució del Síndic de Greuges està regulada des d'aquesta setmana per una nova llei. La norma renova aquesta figura després de 33 anys i ho fa per a incloure conceptes com ara la transparència, la participació, l'ètica i el bon govern. Com a novetat admet, per primera vegada, les queixes orals, per tal d'avançar en la protecció a la infància, l'adolescència i els col·lectius més vulnerables. La nova llei ha tirat avant amb el suport de tots els partits representats a les Corts, a excepció de Vox. 

 

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha explicat a À Punt que al Síndic de Greuges “acudeixen persones que pensen que un procediment està tardant més del normal o que creuen que un ajuntament no els ha donat la informació demanada o, també, quan han fet una queixa en una altra administració i no han rebut resposta”.

 

La consellera destaca que la nova llei, en introduir la possibilitat de les queixes orals, facilitarà utilitzar aquest recurs als col·lectius més vulnerables, que són els que tenen més problemes a l'hora de presentar una queixa escrita. La nova llei a més a més limita el mandat del Síndic de Greuges a set anys i introdueix noves mesures de mediació i conciliació, així com un termini per a contestar les denúncies.

 

El Síndic de Greuges és el defensor del poble valencià, un servei gratuït que investiga les queixes de la ciutadania i pot iniciar investigacions d'ofici. Es tracta d'una de les institucions de la Generalitat contemplades en l'Estatut d'Autonomia, juntament amb la Sindicatura de Comptes, el Consell Valencià de Cultura, l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, el Comité Econòmic i Social i el Consell Jurídic Consultiu. L'actual síndic de greuges és Àngel Luna.

 

També et pot interessar

stats