La nova condemna a Blasco obri diversos escenaris sobre la possible entrada a la presó

Com que la pena és inferior a dos anys, es plantegen dubtes sobre si l'empresonaran perquè la complisca.

Blasco, a l’eixida de la Ciutat de la Justícia
Blasco, a l’eixida de la Ciutat de la Justícia / Europa Press

La nova condemna a l'exconseller de Solidaritat, Rafael Blasco, per les peces 2 i 3 del cas Cooperació obri ara diversos escenaris sobre la possibilitat que entre a la presó per a complir la pena d'un any que li ha imposat l'Audiència Provincial de València.

Blasco arrossega dues condemnes pel cas Cooperació. La primera per la peça 1, relativa al frau en subvencions a ONG, per la qual se li van imposar sis anys i mig de presó. A hores d'ara es troba en règim de semillibertat després d'eixir de la presó el febrer de 2019 en haver complit tres anys i set mesos de la pena. I la segona, per les peces 2 i 3 del mateix procediment, per la qual ara l’han condemnat a un any més de presó.

En aquesta situació, com que la pena que li han imposat en l'últim juí és inferior a dos anys, es plantegen dubtes sobre si ingressarà a la presó o no per a complir-la. Així, Blasco podria tornar al centre penitenciari si la sentència es declara ferma quan el Tribunal Suprem resolga els recursos que han anunciat les acusacions.

Els experts diuen que té antecedents i que no es tracta de delictes nous

La majoria d'experts juristes coincideix en el fet que, malgrat que la nova sentència és per un any, en tractar-se d'una causa global, s'hauria de tindre en compte que la condemna final és de set anys i mig. És a dir, sis anys i mig per la peça 1 i un any més per les peces 2 i 3.

Si s'acull a aquesta premissa, l'exconseller hauria de tornar a entrar en presó per a acabar de complir la condemna fixada. En cas contrari, segons aquests experts consultats, s'estaria afavorint al reu i la divisió de peces efectuada en el procediment. Té antecedents i no l'han condemnat per delictes diferents, insisteixen.

L'edat i l'estat de salut poden evitar-li la presó

No obstant això, Blasco, condemnat per malversació, prevaricació i falsedat en relació amb el frau de subvencions a ONG i el projecte fracassat de l'hospital d'Haití, podria evitar la presó si des de Vigilància Penitenciària tenen en compte l'edat (75 anys) i valoren el seu estat de salut.

Queda pendent establir la seua responsabilitat civil que, en aquest últim cas, l'Audiència no ha arribat a fixar i ha quedat deixat pendent per a l'execució de la sentència, ja que no ha vist un informe pericial de l'Advocacia de la Generalitat i estima que existeix un procediment obert en el Tribunal de Comptes.

Sobre aquest punt, la Generalitat ja ha anunciat que pensa presentar davant l'Audiència un escrit d'aclariment per a demanar que es fixe la responsabilitat civil, ja que sí que es compta amb un informe d'un perit i, a més, recorda que la causa oberta en el Tribunal de Comptes és per la peça 1 de la causa.

També et pot interessar

stats